Clicky


GroenLinks wil inzicht in belastinggeld

GroenLinks wil inzicht in belastinggeld
26-11-2013 19:56 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG (Novum) - Mensen hebben het recht om te weten waar hun belastinggeld naartoe gaat. Daarom moet op de belastingaanslag voortaan vermeld staan waaraan het geld wordt uitgegeven. Kamerlid Linda Voortman (GroenLinks) zal dit woensdag bepleiten tijdens het debat over de begroting van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA), zo laat zij dinsdag weten.

Iemand die tienduizend euro aan inkomstenbelasting betaalt, zou dan kunnen zien dat daarvan 2939 euro aan zorg wordt uitgegeven en 180 euro aan ontwikkelingssamenwerking, geeft Voortman als voorbeeld. "Nu hebben mensen soms het gevoel dat hun betaalde belasting in een zwart gat verdwijnt. Maar dit is natuurlijk niet zo", zegt zij in een toelichting.

"Mensen hebben het recht om te weten waar hun belastinggeld naartoe gaat en het overheidsbeleid wordt transparanter als dat al op je belastingaanslag vermeld staat." In Groot-Brittannië zou een dergelijk systeem al bestaan.

Ook op een ander punt wil Voortman meer openheid: de politica wil af van de zogeheten oekaze-Kok, die ambtenaren verbiedt om direct contact te hebben met parlementariërs. Wat haar betreft wordt die vervangen door een oekaze-Plasterk, waarin 'transparantie en behulpzaamheid' centraal moeten staan in plaats van geheimhouding.

Door de richtlijn van voormalig premier Wim Kok (PvdA) af te schaffen moeten ambtenaren weer de mogelijkheid krijgen om parlementariërs te informeren over feitelijke informatie. Op gemeentelijk niveau zou dit al heel normaal zijn. Ook wil Voortman af van het principe dat rapporten en onderzoeken niet zonder advies van het kabinet naar de Kamer kunnen worden gestuurd.