Clicky


Opstelten wil opheldering gesprek Teeven, Van Rey

Opstelten wil opheldering gesprek Teeven, Van Rey
26-11-2013 16:57 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

(Novum) - Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) wil uitleg van het Openbaar Ministerie over het niet aftappen van een gesprek tussen staatssecretaris Fred Teeven (VVD) en de van corruptie verdachte Limburgse politicus Jos van Rey. Dat heeft Opstelten dinsdag gezegd.

Van Reys telefoon werd afgetapt, maar uitgerekend bij een telefoongesprek met zijn partijgenoot Teeven zou de techniek het hebben laten afweten. "Ik heb geen aanleiding te denken dat er iets raars is gebeurd, maar het kan niet zo zijn dat als je tapt er rare dingetjes voorkomen", zei Opstelten in de wandelgangen van de Tweede Kamer.

Omdat er geen opname voorhanden is, wil het OM de staatssecretaris nu horen in de zaak-Van Rey, zo werd dinsdagochtend bekend.

Ook de Tweede Kamer wil opheldering over de kwestie. Peter Oskam (CDA) zei dat het parlement zich normaal niet met zaken bemoeit die onder de rechter zijn, maar dat hij nu een uitzondering maakt aangezien de staatssecretaris erbij is betrokken. "Daarmee kent de zaak een politieke kant."

Oskam eiste dat Opstelten 'zo snel mogelijk duidelijkheid' verschaft. Dat de opnames zijn verdwenen, noemde hij 'natuurlijk een punt'. Een debat vindt de CDA'er op dit moment nog 'te prematuur'. Wel wil hij voor donderdagmiddag een brief over de zaak. Magda Berndsen (D66) eiste dat deze brief vergezeld gaat van een feitenrelaas.