Clicky


Brussel wil belastingontduiking via brievenbusfirma's aanpakken

Brussel wil belastingontduiking via brievenbusfirma's aanpakken
25-11-2013 13:42 | Algemeen | auteur De Redactie

BRUSSEL(Novum) - Bedrijven moeten in de toekomst niet langer gebruik kunnen maken van brievenbusfirma's om belasting te ontwijken. De Europese Commissie wil daarvoor de Europese regels aanpassen. Dat heeft Europees commissaris voor belastingen Algirdas Semeta maandag bekendgemaakt.

De Europese Commissie draagt lidstaten van de Europese Unie onder meer op een algemene regel in te voeren tegen het misbruik van belastingwetten. Hierdoor moeten lidstaten kunstmatige constructies kunnen ontmantelen, door belasting te heffen op basis van reële economische activiteit.

De commissie wil verder dat lidstaten een specifieke regel opnemen in hun wetgeving om belastingontduiking via brievenbusfirma's te voorkomen. Nu zijn de Europese regels ingericht om te voorkomen dat bedrijven die in meerdere landen actief zijn in meer dan één land belasting moeten betalen. De bedoeling is dat alleen in het land waar het moederbedrijf is gevestigd belasting wordt betaald.

Deze regel wordt echter nu regelmatig omzeild door de betalingen aan het moederbedrijf belastingvrij te maken via brievenbusfirma's. De Europese Commissie wil dit voorkomen door de regel toe te voegen dat als belastingvrijstelling wordt verleend aan lokale vestigingen van een bedrijf, wel belasting moet worden betaald door de hoofdvestiging.

Belastingontwijking door grote internationale bedrijven als Google, Apple en Ikea is het afgelopen jaar flink bekritiseerd. Zo spraken veertig grote landen, waaronder Nederland en de Verenigde Staten, af deze ontwijking te willen gaan voorkomen.

Nederland speelt bij dit soort ontwijking vaak een belangrijke rol, vanwege de vele verdragen met andere landen om dubbele belasting te voorkomen. Een van de constructies via de betaling van royalty's aan het moederbedrijf wordt zelfs een 'double Irish with a Dutch sandwich' genoemd. Het Nederlandse kabinet kondigde zelf deze zomer maatregelen aan om dergelijk misbruik te voorkomen.

De nieuwe Europese regels moeten eind volgend jaar zijn overgenomen door de lidstaten.