Clicky


Meer evacuaties rond rommelende vulkaan Indonesië

Meer evacuaties rond rommelende vulkaan Indonesië
25-11-2013 13:24 | Buitenland | auteur De Redactie

KARO (Novum/AP) - De Indonesische autoriteiten hebben maandag opdracht gegeven tot de evacuatie van nog eens vijftienduizend mensen, omdat de vulkaan Sinabung opnieuw tot uitbarsting is gekomen. Maandag hadden zes erupties plaats en de vulkaan braakte gas en vulkanisch materiaal tot zo'n anderhalve kilometer de lucht in.

Eerder al besloten de autoriteiten om iedereen die in een straal van drie kilometer rond de vulkaan woont te evacueren. Maandag werd dit uitgebreid met zeventien dorpen die in een straal van vijf kilometer rond de krater liggen. Het hoogste waarschuwingsniveau is sinds zondag van kracht.

Een dikke laag as heeft dorpen, boerderijen en bomen tot op zo'n zeventig kilometer van de vulkaan bedekt. "Alles om ons heen werd heet", zei Jatah Surbakti, een 45-jarige boer die met zijn vrouw en vier kinderen is gevlucht voor het natuurgeweld. "We maakten ons in paniek uit de voeten voor de regen van as en stenen. Ik hoorde vrouwen en kinderen gillen en huilen." Ook in de miljoenenstad Medan ligt een laag as. Inwoners van de stad lopen rond met mondkapjes om zich te beschermen tegen de scherpe asdeeltjes die in de lucht hangen.

Sinds september is de vulkaan Sinabung meerdere keren tot uitbarsting gekomen. In 2010 kwamen bij een uitbarsting twee mensen om het leven. Wetenschappers waren verrast door de uitbarsting, omdat de vulkaan toen al zo'n vierhonderd jaar had 'geslapen'.