Clicky


Akkoord over atoomprogramma Iran

Akkoord over atoomprogramma Iran
24-11-2013 09:24 | Buitenland | auteur De Redactie

GENEVE(Novum/AP) - Iran heeft met de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland een akkoord bereikt over het nucleaire programma van het land. Het akkoord werd in Genève bereikt op de vijfde dag van de onderhandelingen tussen de landen. De economische sancties tegen Iran worden verlicht in ruil voor het beperken van het atoomprogramma van het land.

Het akkoord bestaat er onder meer uit dat er grenzen worden gesteld aan het verrijken van uranium en dat Iran de komende tijd geen nieuwe nucleaire installaties opbouwt. De installaties die al bestaan mogen worden geïnspecteerd door het Internationaal Atoomagentschap (IAEA).

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry zei na afloop van de onderhandelingen dat het akkoord bondgenoot Israël veiliger maakt. De Amerikaanse president Barack Obama noemde het akkoord een 'eerste stap'. "Voor de eerste keer in bijna tien jaar, hebben we het nucleaire programma van Iran een halt toe kunnen roepen", aldus de president.



De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is minder enthousiast. Hij vindt dat de internationale gemeenschap Iran te veel ruimte geeft. Als Iran zich niet aan de afspraken houdt, worden nieuwe sancties opgelegd.

Het atoomakkoord tussen de zeven landen is historisch. Het is een van de belangrijkste ontwikkelingen tussen de Verenigde Staten en Iran in dertig jaar. De diplomatieke banden tussen Amerika en Iran werden 34 jaar geleden gebroken, nadat de Amerikaanse ambassade in Teheran werd bestormd.