Clicky


Experts zien geen uitbuiting werknemers A2

Experts zien geen uitbuiting werknemers A2
22-11-2013 17:06 | Algemeen | auteur De Redactie

(Novum) - De Polen en Portugezen die aan de bouw van de A2-tunnel bij Maastricht werken worden niet uitgebuit. Evenmin is sprake van moderne slavernij, concludeerde een commissie van experts die de zaak onderzocht. Wel moet de bouw-cao beter worden nageleefd en is te veel geld ingehouden voor huisvesting en vervoer.

Volgens de commissie geen sprake van dwang of misbruik van de buitenlandse werknemers. Hun brutoloon is conform de bouw-cao, hun overuren worden conform de cao uitbetaald en de huisvesting is volgens de experts ordentelijk.

Op het loon van Portugese werknemers werd maandelijks bijna 970 euro ingehouden voor huur en transport. Ook werd hiermee tweejaarlijks een retourticket naar Portugal bekostigd voor de arbeiders. Dat bedrag is te hoog meent de expertcommissie, in ieder geval vanuit sociaal-maatschappelijk oogpunt.

De werknemers moesten meer dan dertig procent van hun nettoloon afstaan voor huisvesting en vervoer. De Inspectie SZW houdt een norm aan van maximaal twintig procent. Avenue2, het consortium van Ballast Nedam en Strukton de tunnel bouwt, liet vrijdag weten de in rekening gebrachte huisvestingskosten terug te betalen.

Ook zijn de werktijden in strijd met de cao. De commissie tekent hierbij aan dat de buitenlandse werknemers zelf geen problemen lijken te hebben met de extra uren die worden gemaakt. Wel raden de experts aan dit te onderzoeken, met het oog op arbeidsomstandigheden en veiligheid.

Andere klachten, zoals het niet-doorbetalen van loon bij ziekte, zijn volgens de commissie niet-gegrond. Rimec, de Ierse uitzender die de Portugezen en Polen inhuurt, is niet verplicht om door te betalen bij ziekte. Voor zover de commissie kan nagaan zijn de betaalde overwerkvergoedingen conform de bouw-cao. Ook zijn er geen aanwijzingen dat Rimec belasting of sociale premies onjuist afdraagt.

Eerder vrijdag liet FNV Bondgenoten weten een aansprakelijkstelling te hebben verstuurd naar Avenue2 voor het niet naleven van de cao door Rimec. De betrokken partijen krijgen eerst de kans te reageren voordat de vakbond juridische stappen neemt.