Clicky


Arctic Sunrise en bemanning moeten naar huis

Arctic Sunrise en bemanning moeten naar huis
22-11-2013 16:25 | Algemeen | auteur De Redactie

HAMBURG (Novum) - Het Internationaal Zeerechttribunaal komt met 19 tegen 2 stemmen tegemoet aan de eis van Nederland dat het Greenpeace-schip Arctic Sunrise moet worden vrijgegeven en dat alle dertig opvarenden moeten op vrije voeten moeten komen. Wel moet Nederland aan Rusland een borgsom betalen van 3,6 miljoen euro.

Het tribunaal in Hamburg deed vrijdag uitspraak in de zaak die door Nederland tegen Rusland aanspande. De uitspraak is bindend. De Russische vertegenwoordiger en de rechter uit Oekraïne stemden tegen. Of Moskou zich er iets van aantrekt is onduidelijk. Rusland erkent de autoriteit van het tribunaal in deze kwestie niet.

Voor Greenpeace en de Nederlandse staat is de uitspraak een belangrijke opsteker. Eerder deze week kwamen de meeste opvarenden van de Arctic Sunrise, die op 19 september tijdens een actie in de Petsjorazee door de Russische kustwacht werd geënterd, tegen een borgsom van 45 duizend euro per persoon vrij.

Onder de opvarenden die vrijkwamen bevinden zich ook de Nederlanders Faiza Oulahsen en Mannes Ubels. Alleen een Australisch bemanningslid zit nog vast.

Het Russische ministerie van buitenlandse zaken in Moskou laat weten de uitspraak te bestuderen en een standpunt te bepalen. In een verklaring op de website van het ministerie wordt de hoop uitgesproken dat het tribunaal de zaak objectief heeft benaderd en rekening heeft gehouden met alle aspecten van de zaak.

Rusland zegt in de verklaring te vinden dat de Arctic Sunrise niet voldeed aan de voorwaarden voor het recht op vrije scheepvaart in het gebied. Ook zou Nederland als iet hebben voldaan aan zijn verplichtingen als vlaggenstaat van het schip.

De entering van het schip en het opbrengen ervan waren volgens Rusland een reactie op het illegaal optreden van de opvarenden. Er was communicatie tussen het moederschip en de bootjes met actievoerders die naar een Russisch boorplatform voeren bestond, waardoor de kapitein en de bemanningsleden mogelijk verantwoordelijk waren voor hun daden.

Rusland heeft de bemanning van de Artic Sunrise aangeklaagd wegens piraterij en vandalisme. Op die aanklacht staan lange gevangenisstraffen. Donderdag mengde de Russische president Poetin zich persoonlijk in de kwestie. Volgens Poetin hebben de Greenpeace-activisten zich schuldig gemaakt aan illegale handelingen, maar in zijn ogen past de Russische staat in dit geval 'mildheid'.

Er loopt bij het Zeerechttribunaal in Hamburg ook nog een arbitragezaak. Die kan jaren duren.