Clicky


Sneeuw en gladheidbestrijding op Schiphol paraat voor de winter

Sneeuw en gladheidbestrijding op Schiphol paraat voor de winter [+foto's]
22-11-2013 11:20 | Algemeen | auteur De Redactie

SCHIPHOL - In de winterperiode vanaf 15 november tot en met 31 maart staan op Amsterdam Schiphol Airport specialisten gereed om bij de melding van sneeuw en gladheid uit te rukken met een ware vloot aan gespecialiseerde trucks en machines speciaal uitgerust voor het vrijhouden van start- en landingsbanen, taxibanen en opstelplaatsen van de vliegtuigen.

Hiervoor beschikt met over sneeuwfrezen/blazers, sneeuwschuivers en veegborstels en gladheidsbestrijdingsmateriaal. De inzet wordt bepaald door de Operationeel Manager Airside, Speciale chauffeurs en opgeleide vrijwilligers bemannen dan de voertuigen die in formatie opereren. 

Voor dit werk beschikt men onder meer over MAN’s F2000 FAK met een 360 pk. sterke motor. Deze voertuigen zijn uitgerust met een drie meter brede zwenkbare voorspanbezem van Koks.

Achterop het voertuig staat een sneeuwblazer voor het ijs- en sneeuwvrij maken van de te ruimen locaties en banen. Verder heeft de organisatie Sneeuw en Gladheid bijzondere 19 meter lange sneeuwcombinaties. Het trekkende gedeelte is een MAN F2000 FAT met 410 pk, in combinatie met vierwielaandrijving en een 6-traps automaat. Voor het aandrijven van de sneeuwbezem en de blaasinstallatie staat achterop een tweede motor met 445 pk. Bij elkaar dus een voertuig met zo’n 850 pk.

Met dit gespecialiseerde ruim materieel worden de banen met een snelheid van 25 km/h in ongeveer 40 minuten sneeuwvrij gemaakt.

©Tekst en foto's: Rob Dragt