Clicky


Stabilisatie van aantal faillissementen verwacht

Stabilisatie van aantal faillissementen verwacht
20-11-2013 17:26 | Faillissementen | auteur De Redactie

(Novum) - Het aantal bedrijven dat vanwege een faillissement de deuren moet sluiten blijft volgend jaar waarschijnlijk op hetzelfde niveau als dit jaar. Dat voorspelt kredietverzekeraar Atradius in een woensdag gepubliceerd rapport. Als de voorspelling uitkomt zou dat het einde betekenen van jarenlange stijgingen van het aantal bankroete bedrijven.

Atradius verwacht dat het aantal failliet verklaarde bedrijven dit jaar op een record uitkomt van bijna 9400, negen procent meer dan vorig jaar. Het aantal
faillissementen ligt ruim twee keer zo hoog dan voor de economische crisis in 2008. Volgens Atradius stijgt het aantal faillissementen volgend jaar niet verder door economisch herstel.

Het aantal faillissementen in de eurozone stijgt volgens de kredietverzekeraar volgend jaar nog wel. Met een voorziene 0,9 procent zou de stijging wel flink minder hoog worden dan dit jaar. Voor heel 2013 wordt een stijging van 6,8 procent verwacht.

Dat het aantal faillissementen in de zeventien eurolanden nog steeds toeneemt komt volgens Atradius door de onzekere omstandigheden voor bedrijven in Zuid-Europa. Daar ligt het het aantal failliet verklaarde bedrijven momenteel vier keer zo hoog als voor de crisis. "Een kwetsbare economische groei in combinatie met een beperkte toegang tot krediet zorgen ervoor dat bedrijven nog steeds onder druk staan", schrijft Atradius.