Clicky


VVD wil opnieuw illegalenquotum

VVD wil opnieuw illegalenquotum
20-11-2013 15:10 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG (Novum) - De VVD wil dat de regering volgend jaar opnieuw een illegalenquotum instelt. Als het aan Tweede Kamerlid Malik Azmani ligt pakt de politie volgend jaar duizenden uitgeprocedeerde asielzoekers op. Dat bepleitte hij woensdag tijdens de behandeling van de justitiebegroting.

Azmani vindt het 'niet acceptabel' dat het de politie niet lukt om dit jaar vierduizend illegalen en criminele vreemdelingen op te pakken. Hij eist dat dit aantal volgend jaar wel wordt gehaald.

Het voorstel van de VVD'er wekte verbazing bij Joël Voordewind (ChristenUnie). Hij wees Azmani erop dat de Kamer net een motie heeft aangenomen om niet langer een illegalenquotum te hanteren als het gaat om illegalen die niet crimineel zijn of niet strafrechtelijk zijn veroordeeld. "U vraagt iets waar een Kamermeerderheid tegen is." Coalitiepartner PvdA hielp die motie aan een meerderheid.

Volgens Azmani is zijn voorstel echter niet strijdig met de motie. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) liet al weten dat deze motie ondersteuning van beleid is, dat is gericht op criminele vreemdelingen. In de 'resultaatafspraak' met de politie is dit het uitgangspunt, schreef hij eerder aan de Kamer.

Azmani uitte verder kritiek op de daling van het aantal uitgeprocedeerde asielzoekers dat terugkeert naar hun land van herkomst. Hij riep Teeven op om ervoor te zorgen dat dit aantal weer gaat stijgen.