Clicky


Luchthavens investeren miljard in IT

Luchthavens investeren  miljard in IT
19-11-2013 10:10 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Wereldwijde luchthavens gaan in 2013 tot 6 miljard dollar investeren in informatietechnologie (IT). Dit blijkt uit het vandaag vrijgegeven 2013 Airport IT Trends-onderzoek van SITA in samenwerking met Airports Council International (ACI). Ongeveer 90% van de luchthavens verwacht in 2014 meer of hetzelfde uit te geven aan IT. Met name het verbeteren van de passagierservaring heeft prioriteit.

Het onderzoek is gehouden onder respondenten vanuit ruim 255 internationale luchthavens. Ondanks de economische uitdagingen in sommige regio’s, zijn luchthavens optimistisch over de toekomst, zo blijkt. Ongeveer 90% van de luchthavens verwacht in 2014 meer of hetzelfde uit te geven aan IT. Hierbij heeft vooral het verbeteren van de passagierservaring prioriteit.

Ongeveer 95% van alle luchthavens is van plan om voor 2016 te investeren in mobiele apps, waarmee vlucht- en luchthaveninformatie verstrekt kan worden aan passagiers. Bovendien is 75% van de luchthavens van plan om voor 2016 diensten via social media aan te bieden aan passagiers. Dit is nu nog 56%. Tevens kunnen passagiers verwachten dat bagage self-service toe zal nemen. Meer dan 80% van de luchthavens wereldwijd wil voor 2016 printdiensten voor bagagelabels en bagage drop-off punten aanbieden.

Het onderzoek benadrukt ook het toenemende belang van Business Intelligence (BI), waarmee data omgezet kan worden in nuttige en bruikbare informatie. Ongeveer 80% van de luchthavens is van plan om voor 2016 te investeren in nieuwe BI-oplossingen, waarmee ze inkomsten willen optimaliseren en beheren. BI zal ook ingezet worden bij andere luchthavenactiviteiten, zoals monitoring van passagiersstromen en resource management. Dit is in lijn met de eerder genoemde focus van luchthavens om BI te gebruiken om de operationele efficiëntie en de passagierservaring te verbeteren.

Er is echter nog een lange weg te gaan voordat de luchthavens hun BI ambities zullen bereiken, zo blijkt uit het onderzoek. Op dit moment heeft slechts 8% van de ondervraagde luchthavens de juiste datakwaliteit die voldoet aan de huidige BI-initiatieven. Met name de toegang tot data en de integratie van deze data tijdens de implementatie van BI-oplossingen blijft een uitdaging vormen voor luchthavens.

"Luchthavens blijven investeren in informatietechnologie om hun processen en diensten te verbeteren”, stelt Francesco Violante, CEO van SITA. “Dit jaar laat ons onderzoek duidelijk zien dat met name de passagiers centraal staan. Luchthavens hebben te maken met toenemende passagiersaantallen. Daarnaast streven ze ernaar om de passagierservaring te optimaliseren. Technologie biedt luchthavens de essentiële oplossingen die zij nodig hebben om dit te realiseren, ondanks de fluctuerende inkomsten van luchthavens.”

Het onderzoek is dit jaar voor de 10e keer gehouden. Het rapport werd vandaag gepresenteerd tijdens het ACI-Airport Exchange evenement in Doha.