Clicky


PvdA-Kamerlid Jacobi wil uitstel aanschaf JSF

PvdA-Kamerlid Jacobi wil uitstel aanschaf JSF
19-11-2013 09:37 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

(Novum) - PvdA-Tweede Kamerlid Lutz Jacobi vindt dat de aanschaf van de Joint Strike Fighter (JSF) moet worden uitgesteld. Er moet eerst meer duidelijkheid komen over de geluidsoverlast en de financiële aspecten, zegt ze. Het Kamerlid stemt daarom dinsdag voor een motie van D66 die pleit voor een onderzoek.

De PvdA is na meerdere keren van standpunt te zijn gewisseld voorstander van de aanschaf. Jacobi vindt dat Nederland de toestellen niet moet kopen als blijkt dat ze te veel lawaai maken. Ze wil nieuw onderzoek afwachten voor ze een besluit neemt.

De Tweede Kamer stemt dinsdagmiddag over de aanschaf van de JSF. De voorlopige tegenstem van het Friese Kamerlid heeft vooralsnog geen gevolgen. Door steun van het CDA is een ruime meerderheid voor de aanschaf van de toestellen.

Het kabinet wil 37 stuks kopen van de F-35, zoals de JSF officieel heet. Voor de aanschaf is 4,5 miljard euro beschikbaar. De toestellen moeten vanaf 2019 gaan vliegen en de luchtmacht moet er dertig tot veertig jaar mee uit de voeten kunnen. Over de vervanging van de F-16 is meer dan vijftien jaar gesteggeld.