Clicky


Arts en fotograaf Arctic Sunrise op borgtocht vrij

Arts en fotograaf Arctic Sunrise op borgtocht vrij
18-11-2013 20:24 | Algemeen | auteur De Redactie

SINT-PETERSBURG (Novum/AP) - Twee opvarenden van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise mogen van de rechtbank in Sint-Petersburg op borgtocht vrij. Een derde arrestant, een Australiër, blijft echter vastzitten. Zijn voorarrest werd met drie maanden verlengd.

De rechtbank stelde de borgtocht voor freelance fotograaf Denis Sinjakov en scheepsarts Jekaterina Zaspa vast op twee miljoen roebel (ruim 45 duizend euro) per persoon. Zodra die is betaald komen ze op vrije voeten.

Twee maanden geleden werd het voorarrest van alle dertig opvarenden nog verlengd. In totaal komen maandag zeven opvarenden van het protestschip voor de rechter. Een van de twee Nederlandse opvarenden is woensdag aan de beurt.

De dertig zaten tot vorige week maandag nog in een cel in de Russische havenstad Moermansk. Sinds dinsdag zitten ze vast in Sint-Petersburg. Ze worden aangeklaagd voor piraterij en vandalisme.

Het protestschip van Greenpeace werd in september opgebracht en de activisten werden opgepakt. De milieuactivisten protesteerden tegen een boorplatform van Gazprom in het Noordpoolgebied.