Clicky


Unieke structurele samenwerking in Amsterdams havengebied

Unieke structurele samenwerking in Amsterdams havengebied
18-11-2013 14:59 | Haven Nieuws | auteur De Redactie

Het Afval Energie Bedrijf (AEB), Waternet en het Havenbedrijf Amsterdam gaan structureel samenwerken. De drie partijen willen er gezamenlijk voor zorgen dat in het Amsterdamse havengebied meer projecten op het gebied van duurzame grondstoffen, energie en water gerealiseerd worden. De circulaire economie neemt hiermee serieuze vormen aan. De drie partijen starten met zes duurzame en innovatieve projecten, die binnen vijf jaar resultaat moeten opleveren.

Een groene metropoolregio is goed voor het klimaat en ook voor de economie in de regio. Hierdoor worden duurzame ondernemingen gestimuleerd zich in de regio te vestigen en worden nieuwe arbeidsplaatsen gecreëerd.

Zes duurzame innovatieve projecten

De drie partijen starten met zes projecten. Daarbij wordt ook actief de samenwerking gezocht met andere organisaties zoals bedrijven en kennisinstellingen. De projecten hebben een meerwaarde voor alle partijen en zijn realiseerbaar binnen vijf jaar:

  • Verhogen van de productie van groen gas door een nieuwe techniek waardoor er nog meer energie uit slib gehaald kan worden en door samenwerking met bedrijven in het gebied
  • Productie van plastic uit duurzame grondstoffen in plaats van olie
  • Levering van stoom aan bedrijven in het havengebied
  • Slimmer en duurzamer verwerken van vloeibaar afval
  • Neerzetten van windmolens zodra daar vanuit het energieakkoord en de provincie groen licht voor is
  • Creëren van een kraamkamer voor de drie partijen en bedrijven in het havengebied om duurzame en innovatieve concepten en producten te testen

Slimmer ondernemen en structureel samenwerken

AEB bevindt zich in een transitie van afvalverwerker naar leverancier van duurzame energie en grondstoffen. Het watercyclusbedrijf Waternet ontwikkelt duurzame projecten om energie en grondstoffen uit water te halen en het Havenbedrijf Amsterdam is op weg om een groene energie- en grondstoffenhaven te zijn.

“De afgelopen jaren hebben we al op incidentele basis samengewerkt, bijvoorbeeld door het creëren van een groen gas tankpunt. Om gezamenlijk nog meer duurzame resultaten te bereiken, hebben we een samenwerkingsovereenkomst getekend en krijgt de samenwerking nu structurele vorm” aldus de drie directeuren Jeroen de Swart (AEB), Roelof Kruize (Waternet) en Dertje Meijer (Havenbedrijf Amsterdam).