Clicky


Greenpeace had verdenking piraterij nooit verwacht

Greenpeace had verdenking piraterij nooit verwacht
17-11-2013 10:18 | Piraterij | auteur De Redactie

AMSTERDAM(Novum) - Greenpeace hield er voorafgaand aan de actie tegen een olieboorplatform op de Petsjorazee geen rekening mee dat de activisten een jarenlange celstraf zouden kunnen krijgen. Dat zegt directeur van Greenpeace Nederland Sylvia Borren zondag in een interview met nu.nl

Arrestaties behoorden wel tot de scenario's, omdat het wel vaker gebeurt dat activisten worden aangehouden. "Maar eigenlijk loopt dat altijd met een sisser af", aldus Borren. "We konden echt niet bedenken dat iemand zou zeggen dat we voor piraterij opgepakt zouden worden. Dat kwam niet in onze fantasie voor."

De dertig opvarenden van de Arctic Sunrise werden in september opgepakt nadat enkelen vanaf rubberbootjes een spandoek probeerden op te hangen het boorplatform op de zee tussen tussen Rusland en de Noordpool. De activisten, onder wie twee Nederlanders, zitten nog vast. Rusland beschuldigt ze van piraterij en vandalisme.


Nederland is inmiddels naar het Internationaal Zeerechttribunaal in Hamburg gestapt. Dat doet op 22 november uitspraak. Rusland erkent de autoriteit van dit hof niet in deze zaak en kan die uitspraak naast zich neerleggen.