Clicky


Strafrechtelijk onderzoek methanolincident Odfjell

Strafrechtelijk onderzoek methanolincident Odfjell
14-11-2013 20:21 | Overtredingen | auteur De Redactie

ROTTERDAM (Novum) - Justitie doet strafrechtelijk onderzoek naar het verzwijgen van een incident met het uiterst giftige en brandbare methanol bij tankopslagbedrijf Odfjell in Rotterdam. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie bevestigt donderdag een bericht hierover van het televisieprogramma Eenvandaag. Mogelijk volgt een tweede strafzaak tegen Odfjell. Maandag gaat al een strafzaak tegen het bedrijf van start.

Bij het incident in 2009 werd onder tijdsdruk een tankwagon handmatig gevuld met methanol. Normaal controleren computers dit, maar die deden het niet. Het handmatig vullen ging mis, waardoor duizenden liters methanol werden gemorst.

De zaak kwam in augustus aan het licht, na berichtgeving door Eenvandaag. Officier van justitie Mirjam Mol zei donderdag in het programma dat het erop lijkt dat Odfjell het commerciële belang in dit geval boven het veiligheidsbelang heeft gesteld. "Dat vind ik heel ernstig." Mol zegt in de uitzending dat in het onderzoeknaar dit incident ook wordt gekeken of individuele (oud-)werknemers en leidinggevenden verwijten kunnen worden gemaakt.

Het tankopslagbedrijf kwam de afgelopen jaren veelvuldig in het nieuws omdat het milieu- en veiligheidsregels aan de laars lapte. In de zaak die maandag begint staan geen mensen terecht. Daarvoor werd destijds gekozen in het belang van een snelle afhandeling van de zaak.

Nadat het methanolincident aan het licht was gekomen, bleek dat de Rotterdamse vestiging van het Noorse Odfjell nog eens enkele honderden incidenten had verzwegen. Daarvan worden er tijdens de behandeling van de zaak die maandag begint tien meegenomen. Dat het methanolincident nog niet mee wordt genomen, komt omdat het onderzoek hiernaar nog niet is afgerond.

Incidenten die tijdens de zaak worden behandeld zijn onder meer het verzwijgen van een brand die ontstond tijdens het verhelpen van een lekkage aan een methanolleiding, gaf Mol aan. Ook werd verzwegen dat een medewerker benzeen had ingeademd. Verder komt het op elkaar botsen van met gevaarlijke stoffen geladen treinen doorat een wissel verkeerd stond afgesteld aan de orde. Als alle zaken waarvan Odfjell wordt beschuldigd bij elkaar op worden geteld, kan de boete die het OM kan eisen in de miljoenen lopen, aldus Mol.