Clicky


Odfjell boekt iets beter resultaat

Odfjell boekt iets beter resultaat
14-11-2013 11:35 | Haven Nieuws | auteur De Redactie

ROTTERDAM (Novum) - Tankopslagbedrijf Odfjell heeft vorig kwartaal iets betere resultaten laten zien dan een jaar geleden. Het Noorse concern boog zijn minimale verlies van vorig jaar om in een winst van negen miljoen dollar (6,7 miljoen euro) eind september, zo maakte Odfjell donderdag bekend. Die stijging dankt het opslagbedrijf vooral aan eenmalige inkomsten.

De eigenaar van de problematische terminal in de Rotterdamse haven besloot eerder dit jaar een samenwerkingsverband met de Amerikaanse investeerder Lindsay Goldberg uit te breiden. Dat leverde Odfjell eenmalig een kleine 25 miljoen dollar op. Zonder die meevaller was de winst nagenoeg vlak op 37 miljoen dollar.

Ook de omzet van Odfjell steeg slechts licht, met twee miljoen naar 294 miljoen dollar. Wel kijkt de oliereder met vertrouwen naar de toekomst. Zo trekt de Amerikaanse economie en de koers van de dollar 'eindelijk' weer aan, aldus Odfjell. De Europese markt blijft daarentegen nog wel achter, maar ook die vertoont tekenen van herstel.

Odfjell maakte donderdag eveneens bekend dat het mogelijk ruim vijftig miljoen moet afschrijven op de terminal in Rotterdam. Het opslagterrein in het Botlekgebied ligt sinds juli vorig jaar voor een groot deel stil, nadat bleek dat veel tanks niet aan de veiligheidseisen voldeden. Zo zouden onder meer de blusinstallaties niet werken en waren sommige tankwanden te dun.

Sindsdien is het Noorse moederconcern bezig met het verbeteren van de tanks. Het plan voor die verbeteringen wil Odfjell voor het einde van dit jaar afronden. Doordat bijna honderd tanks nog stilliggen, werkt de Rotterdamse terminal nog niet naar volledig vermogen. Het operationele verlies van de vestiging kwam daardoor uit op acht miljoen, iets minder dan in het tweede kwartaal.

Odfjell is nog steeds in een rechtszaak verwikkeld, omdat het in de zomer van 2011 een butaangaslek zou hebben verzwegen. De behandeling van die zaak vindt maandag en dinsdag plaats in de rechtbank in Rotterdam.