Clicky


Nederland is uit de recessie

Nederland is uit de recessie
14-11-2013 09:37 | Algemeen | auteur De Redactie

(Novum) - De Nederlandse economie is in het derde kwartaal met 0,1 procent gegroeid in vergelijking met een kwartaal eerder. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag bekend. Daarmee komt een einde aan een recessie die drie kwartalen duurde. Het groeicijfer over het tweede kwartaal is naar boven bijgesteld.

Eerder meldde het statistiekbureau dat de economie in het tweede kwartaal met 0,1 procent was gekrompen. Nu wordt gemeld dat het bruto binnenlands product in die periode gelijk is gebleven. De laatste keer dat de Nederlandse economie groeide, was in het tweede kwartaal van vorig jaar, toen het bbp met een half procent toenam.

De groei van vorig kwartaal is overigens nog gebaseerd op voorlopige cijfers, stelt het statistiekbureau. Het is dus mogelijk dat het groeicijfer in latere ramingen naar boven of beneden wordt bijgesteld. Die cijfers zijn aangepast voor de invloed van seizoenen. Op jaarbasis kromp de economie nog wel, met 0,6 procent.

Vooral de uitvoer van goederen droeg vorig kwartaal bij aan de groei van de economie. De export van Nederlandse producten steeg afgelopen kwartaal met 1,3 procent in vergelijking met een jaar eerder. In de vorige twee kwartalen kromp de uitvoer nog. De invoer lag daarentegen op hetzelfde niveau als vorig jaar.

Waar het buitenland meer ging uitgeven aan Nederlandse producten, deden Nederlanders zelf dat niet. De consumptie van huishoudens liep vorig kwartaal met 2,3 procent terug ten opzichte van een jaar eerder. Vooral aan duurzame goederen zoals auto's en meubelen gaven consumenten minder uit. Ook de bestedingen van de overheid krompen, met 1,2 procent.

De bouwsector werd eveneens minder productief, zo meldt het CBS. Toch is die daling met 2,6 procent wel veel lager dan een kwartaal eerder, toen de bouwsector met 5,6 procent kromp. Bij handel, vervoer en horeca verminderde de krimp van 2,8 naar 0,7 procent. Bij de industrie sloeg de krimp om in een zeer lichte groei.

De voorzichtige economische groei was overigens al voorzien door president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank. Die stelde begin oktober dat de cijfers 'bijna niet anders dan positief' konden zijn. Volgens de bankpresident stonden 'heel vele signalen op groen', waardoor hij een voorspelling op zijn 'gevoel' aandurfde.

Vooral de gunstige macro-economische cijfers waren voor Knot aanleiding om groei te veronderstellen. Hij wees onder meer op de aantrekkende economie in buurlanden en het groeiende vertrouwen van inkoopmanagers in de Nederlandse industrie. Ook de stijgende export is voor Nederland vaak een eerste signaal van economische herstel, aldus Knot.