Clicky


Verdachten Spaans rampschip Prestige vrijgesproken

Verdachten Spaans rampschip Prestige vrijgesproken
13-11-2013 16:34 | Algemeen | auteur De Redactie

MADRID (Novum/AP) - Drie personen die werden verdacht van milieudelicten als gevolg van het zinken van de olietanker Prestige voor de Spaanse noordwestkust in november 2002 zijn vrijgesproken. Een Spaanse rechtbank velde dat vonnis woensdag.

Rechter Juan Luis Pia zei dat de rechtbank van mening is dat de drie verdachten, de Griekse kapitein Apostolos Mangouras, zijn eerste officier en de voormalige directeur-generaal van de Spaanse koopvaardijvloot, strafrechtelijk niet verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor de schade die het milieu is berokkend. De olieramp was een van de grootste milieurampen in Europa.

De kapitein werd wel schuldig bevonden aan het niet gehoorzamen van de autoriteiten. Hij kreeg daar negen maanden cel voor opgelegd. Omdat het echter zijn eerste veroordeling in Spanje is en de straf bovendien minder dan twee jaar is, hoeft Mangouras zijn celstraf niet uit te zitten.

De 26 jaar oude Prestige liep tijdens een zware storm voor de kust van Galicië op de rotsen. De Spaanse autoriteiten bevolen het lekkende schip verder de Atlantische Oceaan op te gaan, waar het zes dagen later zonk. Het grootste deel van de 77 duizend ton stookolie aan boord kwam in zee terecht en besmeurde de kust van Noord-Spanje tot het zuidwesten van Frankrijk, een van de rijkste visgronden van ter wereld. Vissen was maandenlang verboden.

Volgens de rechter was de Prestige in slechte staat en waren er bovendien structurele problemen met het schip. De rechter wees er echter op dat het schip de juiste papieren had om te mogen varen. Ook bepaalde hij dat de Spaanse autoriteiten de juiste keus maakten toen werd besloten het schip naar open zee te slepen. "Niemand kan met zekerheid zeggen wat de oorzaak is van wat er is gebeurd, noch wat het juiste antwoord had moeten zijn op de noodsituatie die door de problemen met de Prestige ontstonden", aldus de rechter.