Clicky


Koops Transport Rotterdam laks met verstrekken informatie

Koops Transport Rotterdam laks met verstrekken informatie
12-11-2013 16:00 | Transport | auteur Marcel van der Voort

ROTTERDAM – Koops Transport in de Rotterdamse haven is volgens de chauffeurs en vakbonden laks met het verstrekken van informatie die op de uitdraai staat van de digitale tachograaf of boordcomputer. Werknemers beweren dat ze geld mislopen, maar krijgen de bewijzen niet zwart op wit.

"De chauffeurs willen de ongeschoonde uitdraai, zodat ze kunnen zien dat ze 20 tot 30 uur missen", verduidelijkt bestuurder Birgitte Staal van CNV Vakmensen. Samen met Frank Pavias van FNV Bondgenoten maakt ze zich sterk om de informatie van de Koops-directie te krijgen.

Staal: "We hadden al aangegeven dat de ongeschoonde uitdraai niet aan de cao-voorwaarden voldoet, maar helaas. De juristen van Transport en Logistiek Nederland (TLN) vinden dat het wel kan."

"Dus hebben we de cao er maar even bijgehaald. Die gaat nog uit van het mechanische tijdperk, dus met de hand in te vullen dag-verantwoordingsstaten. In combinatie met het tachoschrijven."

"Je kon dan precies zien wanneer, waar, hoe lang en wat je gedaan hebt en als er geschrapt werd, kreeg je de staat met rode cirkeltjes terug. Je had de gelegenheid om hierover uitleg te vragen en zo nodig binnen drie maanden bezwaar te maken. Zo staat het allemaal nog in de cao, alleen mag registratie nu ook digitaal."

"Als je maar kunt controleren of de uren en activiteiten op de juiste wijze zijn geregistreerd en als de werkgever schrapt, dat dan ook duidelijk wordt wat en waarom. Nogmaals, met de huidige uitdraaien kan dit niet. Als je dan om uitleg vraagt, ben je wel een erg ‘bonte of botte hond’. Zo word je behandeld."

Niet vertrouwen

"De directie van Koops, Susan Koops en Jan van Heerewaarden, vragen zich openlijk af waarom chauffeurs geen vertrouwen hebben in de dagelijkse leiding. We geven aan dat vertrouwen verdient moet worden en dat het vooral een kwestie is van houding en gedrag."

"De chauffeurs willen opheldering omdat ze uren missen. Het is jammer dat het negen maanden moet duren met twee keer overleg met de vakbonden voordat duidelijk wordt dat de directie bereid is om het te veranderen. Ze beloven beterschap. En onderzoeken de mogelijkheid om de gevraagde informatie digitaal aan te leveren", aldus de vakbondsvrouw.

Controleren

"We hebben afgesproken dat we willen controleren wat er dit jaar zoal mis is gegaan. Als bonden selecteren we twee dossiers en Koops doet dat ook. We krijgen van die dossiers een  uitdraai van alle achterliggende (46) pagina’s over twee periodes en we gaan op 3 december onze bevindingen uitwisselen. Op grond van onze conclusies gaan we bekijken of en welke compensatie gerechtvaardigd is."

De nieuwsredactie van Transport Online heeft dinsdag meerdere pogingen gedaan om genoemde directieleden van Koops Transport een reactie te laten geven. Ze waren beiden niet bereikbaar voor commentaar.

Tijdens het gesprek met Staal van CNV Vakmensen wordt duidelijk dat ze graag zien dat de ondernemingsraad (or)  van Koops meer leden krijgt. Om onderwerpen zoals genoemd bespreekbaar te maken. "Als lid van CNV Vakmensen kunnen we je direct voordragen en met cursussen en rechtstreekse raad en advies ondersteunen we onze OR-leden", tipt ze.