Clicky


Advocaten tevreden over protestmars

Advocaten tevreden over protestmars
11-11-2013 13:32 | Binnenland | auteur De Redactie

(Novum) - De advocaten die staken tegen de bezuinigingsplannen van staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) kijken tevreden terug op de actie bij de rechtbank in Amsterdam. Dat laat woordvoerder Christian Visser, strafpleiter bij Meijers Canatan Advocaten in Amsterdam, weten.

Ongeveer driehonderd advocaten liepen maandagochtend in toga in een 'rouwstoet' naar de rechtbank, waar ze onder meer een minuut stilte hielden. Zes advocaten, onder wie bekende namen als Bénédicte Ficq en Jan Vlug, hielden een kort pleidooi voor het toegestroomde publiek en de pers. Ook waren er vertegenwoordigers van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten en de Nederlandse Vereniging van Jonge Strafrechtadvocaten aanwezig.

De advocaten protesteren tegen de bezuinigingen van Teeven op de door de overheid gefinancierde rechtshulp. Ze maken zich zorgen wat er gaat gebeuren als de voorgenomen plannen doorgaan. Het leidt op de lange termijn juist tot een stijging van de kosten, denken ze. Vooral verdachten in grote, complexe zaken worden waarschijnlijk getroffen.

Hoewel de actie bij de rechtbank inmiddels is afgelopen, werken de deelnemende advocaten de hele dag niet in de rechtszaal.

Advocaat Richard Korver riep collega's die zaken hebben waar ze niet onderuit kunnen, op te pleiten zonder toga. Dat advies werd onder meer opgevolgd door Mathieu van Linde, die in de rechtbank in Groningen op zitting verscheen met een 'togaponcho'. Dat deed hij naar eigen zeggen 'als bescherming tegen het gure weer uit Den Haag'.

De rechters waren echter niet gediend van de actie van Van Linde en stuurden hem met zijn zwarte regenjas met witte bef weer naar buiten. De advocaat koos ervoor daarna toch een normale toga aan te trekken. "In deze zaak was het belang van cliënt zo groot dat staking niet was te rechtvaardigen", laat Van Linde via Twitter weten.

Donderdag demonstreren de advocaten in Den Haag. Dan bespreekt de Tweede Kamer de rechtsbijstand.