Clicky


Tegenstanders verliezen rechtzaak over zwarte piet

Tegenstanders verliezen rechtzaak over zwarte piet
08-11-2013 17:53 | Binnenland | auteur De Redactie

(Novum) - Sinterklaas mag bij zijn intocht in Amsterdam volgende week zondag gewoon Zwarte Pieten meenemen. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vrijdag bepaald. Tegenstanders probeerden via de rechter te voorkomen dat de goedheiligman vergezeld zou worden door zijn zwarte knechten.

Tegen het verlenen van de vergunning voor de intocht door de gemeente waren 21 bezwaarschriften binnengekomen. De gemeentelijke bezwaarschriftencommissie wees die eerder al af. In afwachting van het beroep vroegen de tegenstanders de bestuursrechter alvast in te grijpen.

Die bepaalde vrijdag dat de openbare orde niet in het geding is door de aanwezigheid van Zwarte Pieten. De gemeente had betoogd dat het evenement alleen kan worden verboden als dat het geval is.

De organisatie van de intocht kwam bezwaarmakers tegen de huidige vorm van het sinterklaasfeest eerder deze week al tegemoet door de Pieten geen gouden oorringen te laten dragen. Ook kondigde de Stichting Sinterklaas Intocht Amsterdam dat er dit jaar een grotere keuze is in de kleur van de lippenstift van de Pieten en dat er een grotere variatie is zwarte haren.