Clicky


Rusland: Nederland passief rond actie Greenpeace

Rusland: Nederland passief rond actie Greenpeace
08-11-2013 15:06 | Algemeen | auteur De Redactie

(Novum) - Nederland heeft er niets aan gedaan om de illegale actie van Greenpeace bij een Russisch boorplatform te voorkomen. De nu ontstane situatie is voor een groot deel te wijten aan passiviteit van de Nederlandse regering. Dat verwijt uitte een woordvoerder van het Russische ministerie van buitenlandse zaken vrijdag enkele uren voordat koning Willem-Alexander en koningin Máxima bij de Russische president Vladimir Poetin aanschuiven voor een diner, meldt persbureau Reuters.

Met de actie heeft Greenpeace de Russische wetgeving volgens de woordvoerder ernstig geschonden. Vanaf rubberboten werd het boorplatform beklommen. Dat zou Nederland aan te rekenen zijn omdat de ijsbreker waar de rubberboten vandaan kwamen onder Nederlandse vlag vaart.

De woordvoerder deed zijn uitlatingen tijdens een reguliere briefing van het ministerie. "Het was duidelijk dat het schip de Russische economische zone binnenvoer om onwettige acties uit te voeren", zei de woordvoerder.

Rusland gaf eerder al aan Nederland meerdere keren te hebben gevraagd in te grijpen voordat de eigen kustwacht ingreep. Die enterde het schip en hield de dertig opvarenden aan. Zij zitten nog altijd vast. Woensdag werd de kwestie behandeld bij het Internationale Zeerechttribunaal in Hamburg.

Nederland eist de vrijlating van de bemanningsleden, onder wie twee Nederlanders, en vrijgave van het schip. De Russen erkennen het gezag van het Zeerechttribunaal in deze kwestie echter niet en lieten daarom in Hamburg verstek gaan. De uitspraak volgt later deze maand.

"Het laatste besluit over deze zaak wordt door een Russische rechtbank genomen", zei de woordvoerder vrijdag. "Maar toch blijft Nederland aandringen op de onmiddellijke vrijlating van de opvarenden."

Nederland en Rusland vieren dit jaar het Nederland-Ruslandjaar, maar het staat bol van de incidenten. Los van de aanhouding van de activisten bestaat onenigheid over de Russische wet die het verspreiden van 'homoseksuele propaganda' onder kinderen verbiedt. Ook werd in Nederland een Russische diplomaat aangehouden nadat hij zijn kind zou hebben mishandeld. De diplomaat klaagde over de agressieve manier waarop de politie hem behandelde. In Rusland werd vervolgens een Nederlandse diplomaat thuis mishandeld.

Eerder werd al duidelijk dat koning Willem-Alexander tijdens zijn bezoek geen controversiële zaken bespreekt. Dat wordt overgelaten aan minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA), die zaterdag met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov spreekt.