Clicky

 Herstel spoor Borne is race tegen de klok

Herstel spoor Borne is race tegen de klok
08-11-2013 11:56 | Algemeen | auteur De Redactie

BORNE (Novum) - Het is nog maar de vraag of het lukt het spoor bij Borne voor maandag te herstellen. "Het is altijd spannend bij dit soort spoedoperaties", zegt een woordvoerder van Prorail vrijdag. Één grote tegenvaller kan al betekenen dat het herstel vertraging oploopt. Dat zou tot gevolg hebben dat reizigers ook na maandag niet tussen Almelo en Hengelo met de trein kunnen reizen.

Door een ontsporing van een goederenwagon raakte het spoor woensdag over een lengte van ruim vier kilometer beschadigd. De wagon is donderdag met hulp van het leger van het spoor getakeld en naar een loods in Zutphen gebracht. Daar onderzoekt de Inspectie Leefomgeving en Transport waardoor de wagon ontspoorde. Over de oorzaak van de ontsporing is vooralsnog nog niks te zeggen, meldt een inspectiewoordvoerder.

Het herstel wordt uitgevoerd door Volkerrail, dat een speciale robottrein heeft laten overkomen uit Duitsland om zesduizend dwarsliggers in het spoor te vervangen. "Die trein legt in acht uur tijd 1250 meter af, daarna moet hij in de buurt van Hilversum oude dwarsliggers lossen en nieuwe laden", zegt de woordvoerder. "Het kost dus veel tijd."

Prorail hoopt dat de dwarsliggers met hulp van de robottrein voor maandag zijn vervangen. Maar dat is niet het enige dat moet gebeuren. Ook apparatuur die langs het spoor beschadigd raakte moet worden vervangen. Daarnaast zijn zes overwegen beschadigd. "We zorgen ervoor dat het verkeer tijdens de werkzaamheden in ieder geval bij een paar overwegen kan passeren", zegt de woordvoerder.

Normaal wordt anderhalf jaar voorbereidingstijd genomen voor het werk dat nu wordt gedaan. "Nu is alles in een dag opgezet. We zijn erg blij dat Volkerrail zo snel een robottrein kon regelen." De aannemer zet dag en nacht vijftig man in om het spoor te herstellen.

"We gaan er voorlopig van uit dat het lukt", zegt de woordvoerder van Prorail. Hij wil niet stellen dat nog geen sprake is van tegenvallers. "Bij situaties als deze kom je van alles tegen, we roeien met de riemen die we hebben en dat gaat niet altijd vlekkeloos. Je moet constant inspelen op de situatie."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,103
Diesel1,924

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions