Clicky


AIVD handhaaft 'substantieel' dreigingsniveau

AIVD handhaaft 'substantieel' dreigingsniveau
07-11-2013 13:49 | Binnenland | auteur De Redactie

DEN HAAG(Novum) - Het dreigingsniveau voor Nederland blijft 'substantieel'. Dat staat in het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De geheime dienst AIVD maakt zich zorgen over terugkerende 'jihadreizigers' uit Syrië.

Uit het dreigingsbeeld blijkt dat momenteel een kleine honderd Nederlandse jihadisten in Syrië verblijven. De meeste van hen hebben zich aangesloten bij Jabhat al-Nusra, dat aan de terreurorganisatie Al Qaida is gelieerd. De 'grootste zorg' gaat uit naar personen die vanuit het strijdgebied in Syrië terugkeren in Nederland. Ook houdt de dienst er rekening mee dat Syriëstrijders uit andere EU-landen bij terugkeer een aanslag in Nederland beramen.

Uit het dreigingsbeeld blijkt verder dat er 'zorgelijke' aanwijzingen zijn voor toenemende radicalisering van kleine groepen islamitische jongeren in Nederland. De openlijke propaganda via internet en sociale media voor deelname aan de strijd in Syrië is volgens de inlichtingendienst sterk toegenomen. Daarnaast hebben terroristische acties in Pakistan en Kenia een negatief effect op het dreigingsbeeld.

Een 'substantieel' dreigingsniveau betekent dat de kans op een aanslag tegen Nederland reëel is. Het dreigingsniveau werd in maart verhoogd. Daarvoor was de dreiging 'beperkt'.