Clicky


Minister roept op tot internationaal ‘level playing field’ voor de scheepvaartsector

Minister roept op tot internationaal ‘level playing field’ voor de scheepvaartsector [+foto's]
06-11-2013 11:40 | Algemeen | auteur De Redactie

ROTTERDAM - Melanie Schultz van Haegen, minister van Infrastructuur en Milieu, riep vandaag leiders in de wereldwijde maritieme en offshoresector op tot voortdurende innovatie en een internationaal ‘level playing field’ op het gebied van milieuregulering tijdens de opening van Europort 2013 in Ahoy Rotterdam.

Schultz sprak een publiek van genodigden toe, dat onder meer bestond uit ambassadeurs en reders uit de hele wereld en handelsdelegaties uit China, Rusland en Brazilië. Ze gaf aan dat de uitdagingen waar de sector voor staat, vragen om vernieuwers die het voortouw nemen. “We hebben pioniers nodig”, liet ze weten. “De toekomst ligt bij de slimmere, schone scheepvaart. Daar liggen kansen voor innovatie; daar liggen dus ook kansen voor versterking van de concurrentiepositie.”

Schultz gaf aan dat het kabinet zich inzet om de infrastructuur voor vervoer over waterwegen verder te ontwikkelen en haar beloften op het gebied van milieuwetgeving gaat nakomen. Daarbij benadrukte ze het belang van consensus over het tempo waarin de regels worden gewijzigd.

“Ik wil samen met de sector werken aan het ontwikkelen van oplossingen op internationaal niveau,” zei ze. “Ik vind niet dat EU-regelgeving strenger moet zijn dan mondiale regelgeving.” Ze verwees daarbij specifiek naar de doelstellingen voor het verlagen van de CO2-uitstoot: “Mijn standpunt is dat die het meest effectief zijn als daarover wereldwijd overeenstemming is.”

De andere spreker tijdens de openingsceremonie was Govert Hamers, voorzitter van SEA Europe, de vereniging die de belangen vertegenwoordigt van scheepsbouwers en maritieme toeleveranciers in Europa. Deze sector biedt werk aan 500.000 mensen en zet jaarlijks €80 miljard om.

De thema’s die Hamers aan de orde stelde, waren publiek-private samenwerking en de milieuagenda. “Als we onze bedrijfstak innovatiever en duurzamer willen maken, moeten we met z’n allen - beleidsmakers, industrie en klanten - haalbare doelen stellen en ons daar vervolgens aan houden,” zei hij.

Europort biedt dit jaar ook plaats aan ‘Future Pioneers’, dat wordt georganiseerd door Maritime by Holland en Ahoy Rotterdam. Het brengt toonaangevende maritieme toeleveranciers samen met de ontwerpers en ingenieurs van de toekomst.

“De toekomst van de maritieme sector staat of valt met voldoende vakmensen”, aldus minister Schultz. “We moeten alles uit de kast halen om jong talent aan te trekken. In Nederland financieren we daarvoor stages voor scholieren die een korte periode kunnen kennismaken met de sector.”

Directeur van Ahoy Rotterdam, Jolanda Jansen, meldde dat de expositieruimte voor Europort 2013 compleet is uitverkocht. “Op Europort 2013 zijn 1.062 bedrijven uit 40 landen vertegenwoordigd. Daarvan komt 45% van buiten Nederland,” liet ze weten. “Het congresprogramma omvat het Mare Forum, een tweedaags Ballast Water Management Congres over waterballastbeheer en het CEDA Dredging Forum voor baggeraars. Op alle vier de dagen van de vakbeurs vinden Advanced Technology Conferences plaats over geavanceerde technologie. Europort 2013 wordt bezocht door circa 30.000 professionals uit de maritieme sector en onderstreept opnieuw de belangrijke plaats die het inneemt in de maritieme en offshorewereld.”