Clicky


VVD onder vuur om bezuinigingen wegen

VVD onder vuur om bezuinigingen wegen
05-11-2013 22:48 | Algemeen | auteur De Redactie

DEN HAAG (Novum) - De VVD heeft dinsdagavond forse kritiek gekregen vanwege de bezuinigingen op de aanleg van nieuwe wegen. Tijdens het debat over de begroting van minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) eiste het CDA dat de regeringspartij excuses aanbiedt aan de automobilist. Ton Elias (VVD) was dat niet van plan en bezwoer dat de asfaltwals blijft uitrijden. Ook de SP en PVV uitten kritiek.

"De automobilist staat bij de VVD in de wei. Hij is niets anders dan een uitgemolken melkkoe", brieste Sander de Rouwe (CDA). Excuses zijn volgens hem op zijn plaats, omdat de automobilist wordt uitgemolken, nota bene onder een VVD-premier en een VVD-minister van Infrastructuur. "De VVD zou zich echt moeten schamen voor dit beleid."

Elias is dit 'absoluut niet van plan', zei hij. De bezuinigingen op het infrafonds ligt de VVD-fractie zwaar op de maag, erkende hij. "Daar draai ik niet omheen." Maar de asfaltwals gaat ook de komende jaren iedere dag de weg op om het wegennet uit te breiden en te verbeteren. Tot 2028 wordt daar gemiddeld 6,5 miljard euro per jaar voor uitgetrokken, rekende hij voor.

"Het is pijnlijk wat er moet gebeuren, dat is absoluut waar", zei Elias. "Maar het CDA maakt er een karikatuur van door te stellen dat er geen meter asfalt meer wordt aangelegd. Dat is klinkklare nonsens."

De afgelopen tijd werd fors bezuinigd het infrafonds, waaruit de aanleg van nieuwe wegen en het spoor wordt bekostigd. Zo werd er vorig jaar structureel 250 miljoen euro op gekort om de invoering van de inkomensafhankelijke zorgpremie ongedaan te kunnen maken.

Ook de SP en PVV uitten kritiek. "De automobilist gaat er keihard aan", zei Machiel de Graaf (PVV). Hij eiste dat Elias terug naar de onderhandelingstafel met de PvdA gaat om de bezuinigingen terug te draaien. Dat is de enige manier voor de VVD om geloofwaardigheid terug te krijgen, zei hij. Elias was dat evenmin van plan.

Farshad Bashir (SP) noemde het bizar dat de VVD ook nog eens voor tolheffing is. Schultz schreef maandag dat tol zal worden geheven op de nog te openen deel van de snelweg A15 tussen Ressen en Zevenaar. "Wat is het nieuwe beleid van de VVD: voor de belastingen en tegen de automobilist?" vroeg de socialist.

Elias reageerde laconiek. "Als tol ervoor zorgt dat een weg wordt aangelegd, dan moet het maar. Als de weg er anders niet zou komen, vind ik het bespreekbaar."Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 5 juni t/m zondag 11 juni

Alle Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Verkeersinformatie

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,962
Diesel1,642

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions