Clicky


Advocaten staken tegen bezuinigingsplannen

Advocaten staken tegen bezuinigingsplannen
05-11-2013 13:20 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM(Novum) - Zeker 150 strafrechtadvocaten staken maandag tegen bezuinigingsplannen van staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD). Zij verschijnen die dag niet op zitting en wonen geen getuigenverhoren bij, zegt voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten Bart Nooitgedagt dinsdag. De vereniging is een van de initiatiefnemers van de staking.

De advocaten verzamelen zich maandag bij de rechtbank in Amsterdam voor een ludiek protest. "We hebben deze datum gisteravond geprikt en zijn vanochtend begonnen met het versturen van oproepen naar advocatenkantoren. De aanmeldingen stromen binnen." De vereniging heeft zeshonderd leden. Nooitgedagt verwacht dat de 150 aanmeldingen die al binnen zijn nog maar het begin vormen.

Teeven wil snoeien in de inkomsten van strafrechtadvocaten bij grote zaken. Als de plannen doorgaan, zijn dergelijke zaken volgens de NVSA niet meer kostendekkend voor de advocaten. "Een adequate verdediging is voor veel mensen dan niet meer mogelijk. Dit is een bedreiging voor de rechtsorde en dat willen we met deze staking duidelijk maken."

Het voorstel van Teeven wordt volgende week donderdag behandeld door de Tweede Kamer. De Orde van Advocaten heeft advocaten opgeroepen die dag naar Den Haag te komen.