Clicky


Tegenvaller Fyra gaat af van spoorbudget

Tegenvaller Fyra gaat af van spoorbudget
04-11-2013 13:52 | Algemeen | auteur De Redactie

DEN HAAG (Novum) - De tegenvaller van 119 miljoen euro als gevolg van het Fyra-debacle gaat ten koste van het spoorbudget. Dat heeft staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) maandag gezegd tijdens het debat over de alternatieve plannen voor de Fyra.

Het bedrag wordt gekort op het infrafonds, waarmee uitgaven voor zowel het spoor als de weg worden gefinancierd. Onder anderen Sander de Rouwe (CDA) vreesde dat hierdoor automobilisten zouden opdraaien voor de flop met de Fyra. Ook eiste het CDA samen met onder meer VVD en D66 dat de NS zelf zou opdraaien voor het bedrag, onder meer door efficiënter te werken.

Volgens minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) is dat echter niet realistisch. Hij wees erop dat er voor de NS al een forse efficiencytaakstelling ligt. Het spoorbedrijf moet vanaf 2017 honderd miljoen euro structureel besparen. Bovendien zorgt het Fyra-debacle voor een vermogensverlies van 221 miljoen euro. Dit zal een forse klap worden.

Alleen al dat bedrag terug te winnen door meer efficiency zal een 'hele klus' worden, zei Dijsselbloem. Daarom komt de 119 miljoen euro die de staat misloopt aan minder dividend van de NS ten koste van het infrafonds. Al met al krijgt de NS een 'forse klap' in het vermogen, zei de minister. Want de NS heeft ook nog eens 125 miljoen euro ingeboekt voor het afwikkelen van de contracten met AnsaldoBreda, de fabrikant van de Fyra. In totaal krijgt de NS een rekening van 465 miljoen euro gepresenteerd.

Het totaalbedrag aan geleden schade zal de parlementaire enquêtecommissie becijferen, zei Dijsselbloem. Maar het zal een fors bedrag worden. Op dit moment staat de teller op ruim 1,2 miljard euro, rekende de bewindsman voor. Dan gaat het om 622 miljoen euro aan extra lasten en verlies aan inkomsten. En een paar jaar geleden is al een verlies van zeshonderd miljoen euro ingeboekt.