Clicky


Winstalarm Ryanair ondanks recordwinst

Winstalarm Ryanair ondanks recordwinst
04-11-2013 09:46 | Zakelijk Nieuws | auteur De Redactie

(Novum) - Ryanair heeft in het eerste halfjaar van zijn gebroken boekjaar een recordwinst van ruim zeshonderd miljoen euro behaald. De nettowinst ligt daarmee een procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar, zo meldt de Ierse luchtvaartmaatschappij maandag. Desondanks gaf het bedrijf een winstalarm af, onder meer vanwege de moeizame economische omstandigheden.

Ook de ongunstige wisselkoersen en de stevige concurrentie zijn voor de budgetvlieger reden om minder winst te verwachten. Ryanair denkt aan het einde van zijn boekjaar daarom op een winst van 500 tot 520 miljoen euro uit te komen. Eind vorig kwartaal rekende het bedrijf nog op 570 tot 600 miljoen euro aan verdiensten.

"Het is mooi dat de winst over het eerste halfjaar licht is gestegen, zeker gezien de tegenvallende vluchtprijzen van afgelopen zomer", zo zei de topman Michael O'Leary in een reactie. De marge per vlucht ging vooral omlaag zodat de budgetmaatschappij kon concurreren met andere maatschappijen, aldus de flamboyante voorman.

Naast de winst liep ook de omzet van Ryanair vorig halfjaar toe, met vijf procent naar 3,3 miljard euro. Ook zag de Ierse maatschappij het aantal vervoerde passagiers met twee procent oplopen, naar ongeveer 49 miljoen. Over heel 2013 verwacht O'Leary 81 miljoen passagiers te vervoeren.