Clicky


Vestia claimt schade bij oud-commissarissen

Vestia claimt schade bij oud-commissarissen
02-11-2013 13:56 | Binnenland | auteur De Redactie

(Novum) - Vestia heeft acht oud-toezichthouders aansprakelijk gesteld voor de financiële schade die de woningcorporatie heeft geleden. Dat bevestigt advocaat Yvette Borius zaterdag na een verhaal hierover in Het Financieele Dagblad. Zij staat zeven van de acht oud-commissarissen bij.

In een brief die Vestia 22 oktober naar de oud-commissarissen stuurde wordt hen verweten onvoldoende toezicht te hebben gehouden op de derivatenhandel van de corporatie. Ook zou niet genoeg toezicht zijn gehouden op de administratieve organisatie en zou dat zijn gebeurd met onvoldoende kennis van zaken.

In juni legde Vestia al een schadeclaim neer bij oud-directeur Erik Staal. Daarbij werd beslag gelegd op diverse huizen en op zijn pensioen. De corporatie wil van Staal en de oud-commissarissen twee miljard euro hebben.

Van een zaak tegen de acht oud-commissarissen is nog geen sprake, zegt Borius. "Er is tot nu toe alleen een brief met een aansprakelijkheidsstelling." Volgens Borius zijn haar cliënten niet aansprakelijk voor de schade die Vestia heeft geleden. "We zijn nu in overleg met Vestia." Als het overleg niks oplevert, kan Vestia besluiten naar de rechter te stappen.

Veel oud-commissarisen waren via Staal bij de woningcorporatie beland. Zij kenden hem vanuit het politieke circuit in Den Haag, schrijft de krant.

Vestia zou vrijdag beslag hebben gelegd op de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering van de commissarissen. De corporatie kwam in de problemen nadat ruim twee miljard moest worden bijgestort op renteverzekeringen, zogeheten derivaten. Daarmee had de corporatie onder leiding van Staal gegokt op rentestijgingen, maar de rente was juist gedaald. Andere corporaties draaiden op voor het debacle.