Clicky


TLN: Wij waarschuwen al jaren voor geweld rond Parijs

TLN: Wij waarschuwen al jaren voor geweld rond Parijs
31-10-2013 13:55 | Criminaliteit | auteur De Redactie

ZOETERMEER - TLN waarschuwt al lange tijd om niet te stoppen in omgeving Parijs en altijd gebruik te maken van beveiligde parkings (Valenciennes en Calais). Dat meldt TLN naar aanleiding van de waarschuwing van TVM donderdag voor criminelen rond Parijs.

Volgens TLN is de omgeving van Parijs al jaren onveilig en staat deze bekend om het gebruik van geweld tegen chauffeurs. Naast ladingdiefstal kent het wegennet en openbare parkeerplaatsen rond Parijs ook veel geweld en berovingen van persoonlijke eigendommen van chauffeurs.

Volgens TLN is deze ontwikkeling ook in Nederland mogelijk nu de succesvolle aanpak van transportcriminaliteit van de afgelopen jaren niet wordt voorgezet. Deze aanpak is in het verleden juist in het leven geroepen naar aanleiding van een x aantal gewelddadige overvallen en incidenten tegen chauffeurs.

Veel logistieke bedrijven hebben de beveiliging van eigen panden en terreinen effectief aangepakt. De criminaliteit verplaatst zich daardoor naar de openbare ruimte. Het is essentieel dat de overheid een hoge prioriteit toekent aan de opsporing en vervolging van criminaliteit in de transport- en logistieke sector. Juist in de openbare ruimte zijn burgers en ondernemers afhankelijk van het optreden van de overheid. Volgens TLN is er recent een toename van het aantal overvallen in de transportsector en dit is een zorgwekkende ontwikkeling.

Preventie

TLN heeft een training criminaliteitspreventie ontwikkeld. De training heeft als doel beveiliging en bewustwording voor chauffeurs en medewerkers in de logistieke sector. Juist het voorkomen en terugdringen van overvallen op chauffeurs is een belangrijk onderdeel van de training. De training telt mee voor de Code 95 en betreft 7 uur nascholing. Totaal 7 modules en duur is 1 dag.

Tips voor ondernemers en chauffeurs:

· Wees alert of je gevolgd en/of geobserveerd wordt
· Hou ruimte voor uitwijkmogelijkheden
· Hou de auto in beweging
· Rij naar een veilige plek, bijvoorbeeld een tankstation of een politiebureau
· Pas op voor nepagenten, nepdouane en nep handhavers. Laat de motor lopen en hou ramen en deuren op slot. Krijg je een stopteken van iemand die je niet vertrouwt, stop dan niet! Rij naar een plek waar zich veel mensen bevinden en/of beveiliging aanwezig is

Hoe te handelen bij een overval:

· Blijf kalm en speel niet de held, maar volg bevelen op
· Probeer signalementen te onthouden

In het algemeen: TLN adviseert ondernemers gebruik te maken van een Particuliere Alarm Centrale (PAC) en alarmknop. Bij een overval is het belangrijk het overvalalarm in werking te stellen. Dit moet onopvallend gebeuren en zonder risico te nemen.