Clicky


OM eist gevangenisstraffen tegen zes hoofdverdachten drugshandelzaak

OM eist gevangenisstraffen tegen zes hoofdverdachten drugshandelzaak
31-10-2013 10:21 | Criminaliteit | auteur De Redactie

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft dinsdag 29 oktober en woensdag 30 oktober jarenlange gevangenisstraffen geëist tegen zes hoofdverdachten van drugshandel.

De hoofdverdachten zijn een 29-jarige Naaldwijker, een 52-jarige man uit Rijsenhout, een 33-jarige Hagenaar, een 43-jarige Rotterdammer, een 68-jarige verdachte uit Zwaagdijk-West en een 48-jarige man uit Hoogerheide. De strafeis tegen de Naaldwijker en de man uit Rijsenhout viel het hoogste uit. Tegen hen eiste het OM ieder 6 jaar. De Rotterdammer mag als het aan het OM ligt voor 5 jaar de gevangenis in, de Hagenaar voor 15 maanden. Tegen de man uit Hoogerheide werd 3 jaar en zes maanden geëist en tegen de man uit Zwaagdijk-West eiste de officier 3 jaar gevangenisstraf.

Volgende week moeten nog elf andere verdachten zich voor de rechtbank verantwoorden. Zij worden allemaal verdacht van betrokkenheid bij de drugstransporten.

Start onderzoek

Politie en het Openbaar Ministerie Den Haag startten halverwege 2011 een onderzoek naar de 29-jarige verdachte uit Naaldwijk en de 33-jarige Hagenaar. De mannen zijn broers en komen naar voren in een onderzoek van de Nationale Recherche waarbij 110.000 euro aan contant geld is aangetroffen. De politie ontving van de Nationale Recherche ook informatie waaruit de verdenking ontstaat dat de broers zich niet alleen schuldig maken aan witwassen maar ook handelen in drugs.

Het uitgebreide rechercheonderzoek resulteerde uiteindelijk in de verdenking van een groot aantal uiteenlopende strafbare feiten. Het gaat om twee bloemendiefstallen, uitvoer naar Engeland van 30 kilo cocaïne, voorbereidingshandelingen met betrekking tot de invoer en handel in harddrugs, bezit van hennep en vuurwapens en een groot bedrag aan contant geld.

Drugstransport

Het onderzoek startte in eerste instantie naar de twee broers maar de recherche kwam gedurende het onderzoek steeds meer verdachten op het spoor. In december 2012 leidt dit tot de aanhouding van in totaal zes verdachten wanneer de recherche na informatie over een drugstransport in een brandblusser ongeveer 2 kilo cocaïne aantreft. De brandblusser was vlak daarvoor van een vrachtschip afgehaald dat afkomstig was uit Curaçao en in de kofferbak van een auto gelegd. De politie hield ter plekke vier mannen aan en na uitgebreid onderzoek werden uiteindelijk ook de 43-jarige Rotterdammer en de 48-jarige man uit Hoogerheide aangehouden. Zij worden er van verdacht dat zij het transport hebben geregeld.

Engeland

Wanneer in februari 2012 uit twee bedrijven op het veilingterrein in Honselersdijk een grote hoeveelheid bloemen worden gestolen, zorgt de politie ervoor dat de kentekens van de vrachtwagens waarmee de bloemen zijn gestolen, internationaal geregistreerd worden. Dit levert in eerste instantie niets op. Totdat op 23 mei 2012 de politie in Engeland een vrachtwagen ziet rijden met een van de bewuste kentekens en hierin 30 kilo cocaïne (en een klein deel heroïne) aantreft. De chauffeur van de vrachtwagen was de 68-jarige man uit Zwaagdijk-West.

De rechtbank doet op 20 november uitspraak in de zaken van alle 17 verdachten.