Transport Online - ING: Verschil tussen goede en slechte betalers loopt op

ING: Verschil tussen goede en slechte betalers loopt op

ING: Verschil tussen goede en slechte betalers loopt op
04-08-2011 09:37 | Financieel | auteur de redactie
AMSTERDAM - Hoewel de gemiddelde betalingstermijn de dalende trend vasthoudt, lopen de verschillen tussen goede en slechte betalers op. Daar komt bij dat facturen juist in de zomer langer blijven liggen. Om liquiditeitskrapte en betalingsrisico’s te beperken is het zaak om hier als onderneming juist in de zomerperiode extra alert op te zijn.

Gemiddelde betalingstermijn houdt dalende lijn vast
De financiële positie van Nederlandse bedrijven heeft te lijden gehad onder de recente economische terugslag. Gezien het relatief hoge aantal faillissementen werkt dit ook medio dit jaar nog door. In dat licht is het opvallend dat de gemiddelde betalingstermijn van debiteuren ook dit jaar een dalende ontwikkeling laat zien. Zo werd een factuur in het tweede kwartaal van dit jaar gemiddeld na 45,5 dagen betaald, wat sneller is dan voor de recessie. Naast de gemiddelde verbetering van de betalingsmoraal is dit vooral de verdienste van scherper credit management. Voor het werkkapitaal en de liquiditeitspositie van bedrijven heeft dit een gunstig effect. Toch is er ook een tegengestelde ontwikkeling te zien.Hoewel de dalende gemiddelde betalingstermijn een gunstig teken is, blijven risico's onverminderd bestaan. Onderstaande grafiek wijst immers uit dat het aandeel lang openstaande facturen tegelijkertijd
ook stijgt. Bovendien is de afschrijving met 2,5% van de omzet nog altijd aanzienlijk. Dit is een teken dat de onderlinge verschillen tussen debiteuren toenemen.Enerzijds is er een groeiende groep die sneller en binnen de contractuele betalingstermijn van gemiddeld ca. 25 tot 26 dagen betaalt, maar anderzijds staat ook een deel van de facturen langer open. Aangezien kapitaal- en risicokosten sterk oplopen met de mate van overschrijding heeft dit een negatief effect.

Betalingsrisico's stijgen in de zomer, alertheid geboden!
Juist in de zomer stijgt het betalingsrisico. Betalen is nog lang niet altijd een kwestie van een automatische handeling. Waar in de zomermaanden minder mensen aanwezig zijn, blijkt uit ervaring dat er later wordt betaald. Hoewel de gemiddelde betalingstermijn verbetert, blijft de laatbetaler juist nu om extra aandacht vragen.


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,683
Diesel1,325

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions