Clicky


 


Schultz en ILT herkennen rijden met dubbele kentekenplaten niet

Schultz en ILT herkennen rijden met dubbele kentekenplaten niet
30-10-2013 11:50 | Overtredingen | auteur De Redactie

DEN HAAG - Het lid de Graaf van de PVV heeft recentelijk Kamervragen gesteld aan minister Schultz van Haegen over het gebruik van dubbele kentekenplaten op Oost-Europese vrachtwagens.

In de media verschenen recentelijk foto's waarop te zien was dat zij kentekenplaten met tie ribs vastzetten op de originele kentekenplaat. Zij zouden dit doen om zo de cabotageregels te kunnen omzeilen.

De Graaf vroeg minister Schultz of zij bekend was met dit fenomeen. Minister Schultz antwoorde in haar brief dat zij bekend is met de nieuwsberichten hierover maar dat "de inspectie dit signaal in de praktijk niet herkend".

Volgens de minister is het theoretisch mogelijk om door met dubbele kentekenplaten te rijden de cabotageregels te omzeilen echter benadrukt zij nogmaals: "Zoals gezegd is de inspectie dergelijke overtredingen nog niet tegengekomen in haar inspectiepraktijk. Het is dan ook niet zondermeer te zeggen wat de reden is voor gebruik van dubbele kentekens."

De Graaf vraagt of minister Schultz bereid is om, mochten Nederlandse bedrijven deze malafide chauffeurs in dienst hebben, ook deze bedrijven te straffen zodat er een prikkel ontstaat om weer betrouwbare en goed opgeleide Nederlandse beroepschauffeurs in dienst te nemen.

Minister Schultz: "Het gebruik van dubbele kentekens is een overtreding van de Wegenverkeerswet c.a.. De inspectie zal bij constatering van dergelijke overtredingen deze afhandelen conform het hierop van toepassing zijnde handhavings- en boetebeleid. Mocht blijken dat manipulatie door chauffeurs van een bedrijf geen incident is, volgt een bedrijfsinspectie door de ILT."

Tot slot wil de PVV weten of de minister bereid is om meer capaciteit binnen de Inspectie Leefomgeving en Transport vrij te maken om controles uit te voeren zodat deze misstanden keihard kunnen worden aangepakt.

Opnieuw geeft minister Schultz aan de misstanden niet te herkennen: "Het in uw vragen geschetste beeld van misstanden wordt niet herkend in de inspectiepraktijk. Mocht de inspectie overtredingen aantreffen van de Wegenverkeerswet of de Wet wegvervoer goederen dan treedt zij hiertegen op."

"Momenteel doet de inspectie onderzoek naar de omvang en vorm van overtreding van de cabotageregelgeving. Op basis van de resultaten van dit onderzoek zal de inspectie haar handhavingsbeleid ten aanzien van het wegvervoer verder vormgeven", besluit de minister.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,291
Diesel2,105

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions