Clicky


Nieuwe spoortunnel tussen stadsdelen Istanbul

Nieuwe spoortunnel tussen stadsdelen Istanbul
29-10-2013 17:58 | Buitenland | auteur De Redactie

ISTANBUL (Novum/AP) - De Aziatische en Europese delen van de Turkse stad Istanbul zijn voor het eerst ook per spoor met elkaar verbonden. Onder de Bosporus is een spoortunnel aangelegd die dinsdag officieel geopend wordt. Daarmee wordt een plan dat honderdvijftig jaar geleden al voorgesteld werd door een Ottomaanse sultan eindelijk werkelijkheid.

De tunnel is 13,6 kilometer lang en 1,4 kilometer daarvan loopt onder de Bosporus, de zeestraat die de Zwarte Zee en de Zee van Marmara met elkaar verbindt. De tunnel ligt op een diepte van 55 meter en is daarmee de diepstgelegen spoortunnel in de wereld. Sommigen vrezen voor aardbevingen in het geologisch actieve gebied. De Turkse minister van transport Binali Yildirim stelt echter dat de tunnel berekend is op een beving met een kracht van 9; hij noemt de tunnel 'de veiligste plek van Istanbul'.

In 2005 werd een begin gemaakt met de bouw van de tunnel. De hoop is dat dagelijks anderhalf miljoen mensen gebruik gaan maken van de tunnel, zodat de chronische verkeersproblemen op de bruggen tussen de stadsdelen tot het verleden zullen behoren. De spoortunnel is een van de grote infrastructurele werken die onder leiding van premier Recep Tayyip Erdogan tot stand zijn gekomen. Er zijn ook plannen voor een aparte tunnel voor auto's en een derde brug over de zeestraat. Sommigen hekelen de drieste bouwplannen van de regering, omdat er nauwelijks overleg wordt gevoerd met de bevolking.