Clicky


PACCAR kondigt verhoogde omzet- en winstcijfers derde kwartaal aan

PACCAR kondigt verhoogde omzet- en winstcijfers derde kwartaal aan
29-10-2013 17:50 | Bedrijfsresultaten | auteur De Redactie

"PACCAR rapporteert goede omzet- en nettowinstcijfers over het derde kwartaal van 2013", aldus Mark Pigott, chairman en chief executive officer. “Een toename in de aflevering van trucks en een record verkoop van onderdelen binnen after sales droegen bij aan de hogere winst. Ook de  recordwinst uit financiële dienstverlening leverde een belangrijke bijdrage. Onze klanten in Noord-Amerika profiteren van een hogere inzet van hun vloot en record vrachttonnages, die vervanging van de vloten stimuleren. Ik ben erg trots op onze 22.700 medewerkers die toonaangevende producten en diensten leveren aan klanten over de hele wereld.”

PACCAR realiseerde in het derde kwartaal van 2013 een winst van 309,4 miljoen dollar, een stijging van 32% ten opzichte van de 233,6 miljoen dollar in het derde kwartaal van vorig jaar. De geconsolideerde omzet, inclusief de inkomsten uit financiële dienstverlening, bedroeg in het derde kwartaal ,30 miljard, een toename van 13% vergeleken met de 3,82 miljard dollar in 2012.

De nettowinst van PACCAR over de eerste negen maanden van 2013 bedroeg 837,1 miljoen dollar, vergeleken met de 858,1 miljoen dollar over de eerste negen maanden van 2012. De geconsolideerde omzet, inclusief financiële dienstverlening, bedroeg over de eerste negen maanden van 2013 12,52 miljard dollar, vergeleken met 13,05 miljard dollar over dezelfde periode van vorig jaar.

"PACCAR’s sterke balans, inclusief 2,83 miljard dollar aan liquide middelen, uitstekende cashflow en toonaangevende operationele resultaten hebben de onderneming in staat gesteld te blijven investeren. Dit resulteerde in een verdere uitbreiding van onze wereldwijde activiteiten en een verder verbeterde productie-efficiency en droeg bij aan de ontwikkeling van een nieuw programma trucks en motoren”, merkte Ron Armstrong, PACCAR president, op. "PACCAR investeerde 320 miljoen dollar in een nieuwe DAF-fabriek in Ponta Grossa, Brazilië, waar op 2 oktober begonnen werd met de productie van DAF trucks."

Mondiale truckmarkt

De hoge kwaliteit van DAF's voertuigen heeft geleid tot een toonaangevende positie in Europa. “DAF heeft een leidende positie in het Europese trekkersegment en heeft dit jaar tot en met september een marktaandeel van 15,9% gerealiseerd in de klasse boven 16 ton”, aldus Harrie Schippers, president-directeur van DAF.

“Klanten erkennen DAF's leidende positie op het gebied van kwaliteit, lage operationele kosten en uitstekende restwaarde. DAF’s voertuigprogramma is verder uitgebreid door de introductie van de nieuwe DAF XF, CF en LF Euro 6 trucks. Geschat wordt dat de Europese markt voor voertuigen boven de 16 ton dit jaar zal uitkomen op 215.000 tot 225.000 eenheden. DAF zag de ontvangst van orders in het derde kwartaal met 70% stijgen ten opzichte van een jaar geleden. Veel klanten schaften nog Euro 5 voertuigen aan, voordat in januari de strenge Euro 6 emissiewetgeving van kracht wordt, die ervoor zorgt dat trucks duurder worden. Dit heeft een positief effect op de het aantal afleveringen van DAF in het vierde kwartaal. Naar schatting zal de Europese markt in 2014 zo’n 200.000 tot 230.000 eenheden bedragen.”

“In de Verenigde Staten en Canada zal het aantal registraties in het zware segment in 2013 naar verwachting uitkomen op zo’n 205.000 tot 215.000 voertuigen”, aldus Dan Sobic, PACCAR executive vice president. “De vraag naar trucks wordt voornamelijk gedreven door de voortdurende vervanging van oudere trucks en een betere huizenmarkt. Geschat wordt dat de markt voor zware trucks in de Verenigde Staten en Canada in 2014 zo’n 210.000 tot 240.000 eenheden zal bedragen. De voortgaande vervanging van de ouder wordende vloot speelt daarbij een rol, evenals een lichte capaciteitsuitbreiding als gevolg van een bescheiden economische groei”, voegde Sobic toe.

Groei in Zuid-Amerika

PACCAR startte in oktober 2013 de productie van DAF trucks in haar nieuwe assemblagefabriek in Ponta Grossa, Brazilië. "De nieuwe, hightech en milieuvriendelijke faciliteit heeft een oppervlakte van bijna 28.000 vierkante meter, staat op een terrein van 230 hectare en is ontwikkeld om DAF XF, CF en LF trucks te kunnen assembleren. De fabriek zal DAF trucks bouwen voor de Braziliaanse en de Zuid-Amerikaanse markt. Onze DAF dealers hebben geïnvesteerd in het nieuwste en modernste distributienetwerk van het land om onze klanten te ondersteunen", aldus Bob Christensen, PACCAR executive vice president en chief financial officer.

"De Braziliaanse truckmarkt boven zes ton zal in 2013 naar schatting meer dan 145.000 voertuigen groot zijn, met een verwachte verdere groei in de komende jaren. Het zware topsegment waarin DAF haar vlaggenschip XF105 introduceerde, is het grootste en snelst groeiende segment van de Braziliaanse truckmarkt."

PACCAR Parts behaalt recordresultaten

PACCAR Parts behaalde een record kwartaalomzet in het derde kwartaal van 2013. De aanhoudende groei van PACCAR's onderdelenverkoop wordt gedreven door investeringen in distributie, technologie en producten, inclusief de groei van PACCAR's wereldwijde TRP-merk met universele onderdelen voor trailers, bussen en voertuigen van andere merken.

"De hogere inzet van voertuigen en de hogere leeftijd van het Noord-Amerikaanse wagenpark dragen bij aan de uitstekende resultaten op het gebied van onderdelen en after sales. PACCAR's 16 onderdelendistributiecentra ondersteunen meer dan 2.000 DAF, Kenworth en Peterbilt dealer locaties bij het bieden van de beste service", zegt David Danforth, PACCAR Parts general manager. "PACCAR voltooide een nieuw onderdelendistributiecentrum in Brazilië en heeft de magazijnruimte in Lancaster, Pennsylvania verdubbeld."

Investeringen en productontwikkeling

PACCAR's uitstekende winstcijfers, sterke balans en focus op kwaliteit, technologie en productiviteit hebben de onderneming in staat gesteld om de afgelopen tien jaar ,6 miljard te investeren in innovatieve producten en nieuwe technologieën.

“Voor de ontwikkeling van nieuwe producten en het verder verhogen van de productiecapaciteit  zal in 2013 tussen 425 tot 475 miljoen dollar aan investeringen worden gedaan en tussen de 250 tot 260 miljoen dollar worden uitgegeven aan onderzoek en ontwikkeling”, aldus George West, PACCAR vice president. "Voor volgend jaar worden de investeringen in  nieuwe producten en verder verbeterde operationele efficiëntie geschat op 0 tot 0 miljoen. Uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling worden geschat op 225 tot 275 miljoen dollar in 2014, omdat Kenworth, Peterbilt en DAF blijven investeren in toonaangevende producten en diensten die onze klanten in staat stellen positieve resultaten te blijven boeken".

"Kenworth, Peterbilt en DAF hebben nieuwe zuinige modellen van hoge kwaliteit gelanceerd. Ook PACCAR’s motorenprogramma is verder uitgebreid met de introductie van de 2013 PACCAR MX-13 en de PACCAR MX-11 motoren", zei Ron Armstrong, PACCAR president. De Kenworth T880 en de Peterbilt Model 567 trucks zijn ontworpen voor het bakwagensegment en gaan volgens planning in november van dit jaar in productie.

Financial Service behaalt recordresultaten

PACCAR Financial Services (PFS) heeft een portfolio van 158.000 trucks en trailers met een totale waarde van 11,37 miljard dollar. PacLease, de toonaangevende, full service verhuurmaatschappij in Noord-Amerika en Europa met een vloot van 34.000 voertuigen, is hierbij inbegrepen. “Door de groei van haar portfolio is de winst van PFS gedurende het derde kwartaal en de eerste negen maanden van 2013 toegenomen”, aldus Bob Bengston, PACCAR vice president.

PFS realiseerde een recordwinst vóór belastingen van 88,2 miljoen dollar in het derde kwartaal, vergeleken met 80,4 miljoen dollar in het derde kwartaal van vorig jaar. De omzet in het derde kwartaal was 293,5 miljoen dollar, ten opzichte van 273,5 miljoen dollar in hetzelfde kwartaal van 2012. De omzet over de eerste negen maanden bedroeg 875,4 miljoen dollar, vergeleken met 801,0 miljoen dollar in dezelfde periode een jaar geleden. De winst vóór belastingen voor de eerste drie kwartalen was een record van 249,8 miljoen dollar, vergeleken met 229,1 miljoen dollar in dezelfde periode een jaar geleden. “Dealers en klanten waarderen het commitment van PFS dat voorziet in aantrekkelijke financieringsmogelijkheden, toonaangevende technologie, uitstekende klantenservice en een ondersteuning die volledig op de transportsector is afgestemd”, voegde Bengston toe.

"PACCAR's sterke balans, aangevuld met een A+ / A1 kredietrating, stelt PFS in staat een competitieve financiering aan te bieden aan klanten en dealers van Kenworth, Peterbilt en DAF", aldus Todd Hubbard, PACCAR Financial president. "De toenemende vloot en een gezonde portfolio genereren hogere inkomsten. We hebben een uitstekende toegang tot financiële markten, die PFS winstgevend ondersteunen in de verkoop van PACCAR trucks in 23 landen op vier continenten."