Clicky


Winst olieconcern BP flink gedaald

Winst olieconcern BP flink gedaald
29-10-2013 11:19 | Bedrijfsresultaten | auteur De Redactie

(Novum) - De winst van het Britse olieconcern BP is in het derde kwartaal met een derde afgenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst van het bedrijf kwam eind september uit op 3,5 miljard dollar (tweeënhalf miljard euro). Dat meldde BP dinsdag bij de presentatie van de kwartaalcijfers.

Vooral in de divisie downstream - de raffinage, het vervoer en de handel in olie - viel de winst vorig kwartaal tegen. BP hield daar slechts een kwart over van de winst die het vorig jaar verdiende. Ook uit de upstream - het opsporen en verwerken van olie - liepen de verdiensten vorig kwartaal weg.

In totaal produceerde dagelijks gemiddeld voor bijna 3,2 miljoen vaten aan olie en gas. Ook kondigde BP aan nog eens voor tien miljard dollar aan bezittingen te willen verkopen, om zich op kernactiviteiten te kunnen richten.

De afgelopen jaren verkocht het oliebedrijf al voor 38 miljard dollar aan onderdelen. Dat geld werd opzijgezet om de kosten van de olieramp in de Golf van Mexico in 2010 te kunnen betalen. BP zette hiervoor tot dusver 42,5 miljard dollar opzij.