Transport Online - Herstel transportsector zet ook in tweede kwartaal door

Herstel transportsector zet ook in tweede kwartaal door

Herstel transportsector zet ook in tweede kwartaal door
28-07-2011 20:15 | Financieel | auteur
ZOETERMEER - In navolging van het eerste kwartaal heeft het herstel van de transportsector zich ook in het tweede kwartaal van 2011 doorgezet. Transportondernemers hebben zowel de bedrijvigheid als hun omzet zien stijgen en spreken van een buitengewoon goed kwartaal. Opvallend is de sterk stijgende vraag naar personeel. 20% Van alle bedrijven geeft aan één of meer vacatures open te hebben staan. Ondanks de goede resultaten blijven de ondernemers ontevreden over de prijzen van vervoer die ook dit kwartaal achter blijven op de gestegen omzet- en volumegroei.

Transport en Logistiek Nederland (TLN) is trots op de sector. Als gevolg van de crisis zijn transportondernemers duidelijk efficiënter en kosteneffectiever gaan werken. Ondanks de hoge brandstofkosten en lage winstmarges weten transportondernemers ook dit tweede kwartaal weer beter te presteren.

Volume en omzetgroei
De transportsector heeft het afgelopen kwartaal goed gepresteerd. Als gevolg van de hogere volumes, heeft het omzetniveau het hoogste niveau in de afgelopen vier jaar bereikt. Van alle respondenten maakt 60% melding van meer omzet- en volumegroei. Een onverwachte meevaller aangezien ‘slechts’ 52% van alle ondernemers groei voorspelde. Met name het internationaal vervoer zit in de lift.
Het aantal ondernemers dat positief oordeelt stijgt dan ook terwijl het aantal dat negatief oordeelt daalt.

Personeel
Doordat de vraag naar vervoer sterk toeneemt, stijgt ook de vraag naar personeel. Het te kort aan personeel is sinds het uitbreken van de crisis begin 2008 nog niet zo hoog geweest. Een vijfde van alle bedrijven is op zoek naar een of meerdere nieuwe arbeidskrachten. De vacaturegraad stijgt naar 2.5%. De groeiende vraag naar nieuwe arbeidskrachten wordt door veel bedrijven opgevangen met uitzend- en oproepkrachten.

Vrachtprijzen stijgen, hoge brandstofkosten drukken winst
Ten opzichte van vorig jaar geeft meer dan de helft van alle ondernemers aan dat de vrachtprijzen hoger liggen en er meer winst werd gemaakt. TLN is verheugd met deze ontwikkeling omdat de vrachtprijzen afgelopen tijd erg achter bleven op het herstel van de volumes en omzetten. Maar de prijzen en de bijbehorende winsten, liggen nog zeker niet op het gewenste niveau en staan onder druk door de sterk gestegen kosten. Met name de hoge dieselprijs zijn veel vervoerders een doorn in oog en drukken de winstmarges. Bijna 80% van alle ondernemers geeft dan ook aan ‘niet tevreden’ te zijn over de hoogte van de prijzen.

Over het conjunctuurbericht
De conjunctuurberichten van TLN verschijnen viermaal per jaar en worden samengesteld op basis van enquêtes onder ongeveer 1500 de leden van de brancheverenigingNieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 6 juli t/m zondag 12 juli

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,681
Diesel1,324

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions