Clicky


Orkaanwinden teisteren Frankrijk en Groot-Brittannië

Orkaanwinden teisteren Frankrijk en Groot-Brittannië
28-10-2013 09:14 | Buitenland | auteur De Redactie

LONDEN(Novum/AP) - Het zuiden van Groot-Brittannië en het noorden van Frankrijk worden maandag geteisterd door een zware storm. De windsnelheden kunnen oplopen tot orkaankracht (windkracht 11 tot 12). Dat hebben de Franse en Britse meteorologische diensten gemeld. In Groot-Brittannië zijn als gevolg van het noodweer twee doden gevallen.

Een 17-jarige meisje overleed toen ze in Edenbridge, ten zuiden van Londen, in haar slaap werd getroffen door een omgewaaide boom. Een man in Watford, ten noorden van Londen, werd eveneens getroffen door een omvallende boom. De zoektocht naar een 14-jarige jongen die zondag in Sussex door de zee werd meegesleurd is vanwege de storm uitgesteld. Gevreesd wordt dat hij is overleden.

In Groot-Brittannië bleven rond de 220 duizend huishoudens verstoken van stroom. De stroomstoringen ontstonden in de nachtelijke uren. Monteurs zijn inmiddels bezig de schade te herstellen. In het zuiden van Engeland zijn waarschuwingen van kracht voor overstromingen. Ook elders in het land wordt gewaarschuwd voor hoogwater. De haven van Dover is dicht, waardoor de veerdienst naar Frankrijk stilligt.

Het treinverkeer in Groot-Brittannië heeft veel last van de storm. Op ruim honderd plekken zijn bomen op het spoor terechtgekomen, aldus Network Rail. "De schade als gevolg van de storm is erger dan verwacht", aldus Robin Gisby van Network Rail. Op de luchthaven Heathrow zijn ruim honderddertig vluchten geannuleerd. Vooralsnog zijn er geen problemen gemeld op de Londense luchthavens Gatwick en City. De Britse dienst voor het wegverkeer waarschuwt voor de harde windstoten en diverse wegen zijn afgesloten.



Volgens meteorologen is de storm van maandag een van de zwaarste die Groot-Brittannië de afgelopen jaren heeft getroffen. Het Britse Met Office heeft op het Isle of Wight windsnelheden van 159 kilometer per uur gemeten.

Ook Frankrijk kreeg het stevig te verduren. In de regio's Bretagne en Normandië kwamen in totaal 65 duizend huishoudens zonder stroom te zitten, doordat hoogspanningsmasten omwaaiden. In het departement Finistère, in het westelijkste puntje van Frankrijk, werden windsnelheden gemeten van 139 kilometer per uur. Vooralsnog zijn er geen meldingen van doden of gewonden.

Voor de departementen Nord, Pas-de-Calais en Somme heeft Météo France een waarschuwing voor zware windstoten uitgevaardigd. Eerder werd de waarschuwing voor vijf andere departementen ingetrokken.

De storm trekt vanuit het zuidwesten naar het noordoosten. Ook het westen van België heeft te maken met stormachtig weer. De windsnelheden lopen volgens de Belgische meteorologische dienst naar verwachting op tot kracht 8-9. Lokaal kunnen windstoten tot 100 kilometer per uur voorkomen. In Antwerpen, Brussel en Mechelen zijn alle parken gesloten. Ook begraafplaatsen zijn dicht. Hoewel er in Antwerpen meldingen van stormschade binnenkwamen zijn er vooralsnog geen gewonden gevallen.