Clicky


Mogelijk windkracht 11 op Wadden

Mogelijk windkracht 11 op Wadden
27-10-2013 21:27 | Weer | auteur De Redactie

AMSTERDAM(Novum) - De Waddeneilanden moeten maandag mogelijk kortstondig windkracht 11 doorstaan. Metereologen van weeronline.nl verwachten dat de zuidwesterstorm in de tweede helft van de ochtend gepaard gaat met windstoten van 140 kilometer per uur.

De herfststorm kan de boeken ingaan als de eerste met windkracht 10 sinds 2007. Zondag werd in IJmuiden al windkracht 9 gemeten, met windstoten van 112 kilometer per uur. De laatste zware storm in Nederland richtte op 18 januari 2007 een geraamde schade op van 330 miljoen euro, aldus weeronline.nl, dat waarschuwt voor afgewaaide takken, omgevallen bomen en schade aan gebouwen.

Vanaf 03.00 uur trekt de wind vanuit het zuiden aan tot 7 á 8 Beaufort. Rond 06.00 uur wordt langs de kust kracht 8 bereikt, waarna de storm rap in kracht toeneemt. De storm is het hevigst aan het eind van de ochtend, maar ook aan het begin van de middag stormt het nog hevig in Zuid- en Noord-Holland. In deze kustprovincies wordt een windkracht van maximaal 10 verwacht, met windstoten tot 120 kilometer per uur, een relatief zeldzame gebeurtenis. Ook hogere gedeeltes in het binnenland, zoals de Utrechtse Heuvelrug, de Veluwe en heuvels in Limburg krijgen zware windstoten verduren.

De weersite waarschuwt verder voor afbrekende takken en bomen die omwaaien vanwege de natte bodem. De kans op schade aan gebouwen en afwaaiende dakpannen wordt groot geacht, vooral door zeer zware windstoten of platen aan gebouwen.

Het KNMI heeft code oranje afgekondigd voor het westen, midden en noorden van het land. De weerdienst waarschuwt voor zeer zware windstoten tot 120 kilometer per uur vanaf de tweede helft van de ochtend.

De storm levert maandag hinder op voor het vliegverkeer op Schiphol. KLM heeft uit voorzorg tientallen vluchten geannuleerd en sluit niet uit dat maandag nog meer vluchten worden gecanceld. De ANWB waarschuwde al voor een forse ochtendspits van driehonderd kilometer, twee keer zo veel als normaal. De NS past de dienstregeling aan en laat vooral in de Randstad minder treinen rijden. Ook varen minder veren tussen het vasteland en Vlieland en Terschelling.