Clicky


KNMI geeft weeralarm af om storm

KNMI geeft weeralarm af om storm
28-10-2013 09:05 | Weer | auteur De Redactie

AMSTERDAM(Novum) - Het KNMI heeft maandagochtend een weeralarm gegeven wegens de zware storm die op komst is. Het weerinstituut verwacht zeer zware windstoten tot 140 kilometer per uur. Code rood voor extreem weer geldt voor het westen, midden en noorden van het land. In de rest van het land geldt code geel.

In IJmuiden werd even voor 06.30 uur al windkracht 9 bereikt met windstoten van honderd kilometer per uur. Daarna werd de storm vrij snel zwaarder. Het hoogtepunt van de storm wordt tussen 11.00 en 13.00 uur verwacht.

Volgens weeronline.nl is de storm de zwaarste sinds 2007. Grote delen van het land krijgen te maken met windkracht 10. Op de Wadden kan mogelijk kortstondig windkracht 11 voorkomen. De laatste keer dat Nederland met zo'n zware storm te maken kreeg was in januari 2007. Toen werd de totale schade geraamd op zo'n 330 miljoen euro.

Vanuit de kustprovincies en Brabant zijn maandagochtend de eerste meldingen van stormschade binnengekomen. Het gaat vooral om omgevallen bomen en takken op de weg.