Clicky


Provincie Limburg draagt bij aan cruise terminal Roermond

Provincie Limburg draagt bij aan cruise terminal Roermond
25-10-2013 17:00 | Haven Nieuws | auteur De Redactie

ROERMOND - De Provincie Limburg legt een bedrag van € 700.000 op tafel voor de bouw van een terminal voor cruiseboten op de Maas bij Roermond. De totale investering bedraagt € 1,4 miljoen.

Het is de bedoeling om de terminal vlakbij de Arloflat in Roermond te bouwen. Daardoor kunnen straks meer cruiseboten tegelijkertijd aanmeren om passagiers in Roermond in- en uit te laten. Op dit moment kan er maar een boot tegelijk Roermond aandoen. De locatie ligt op loopafstand van het Designer Outlet Centra en de Roermondse binnenstad die jaarlijks enkele miljoenen kooplustigen trekken. Behalve een extra steiger komen er ook voorzieningen voor water, vuilwaterafvoer en elektriciteit. Ook wordt een parkeerplaats voor een touringcarbus aangelegd moet de route naar het outletcentre worden aangepast.

"Dit project past perfect in het Nautisch Programma van Eisen van de Provincie", zegt gedeputeerde Twan Beurskens. "Met dit programma willen we het Maasplassengebied in Midden-Limburg helpen uit te groeien tot een topwatersportgebied."

Volgens de gemeente Roermond is het maken van tochtjes met cruiseboten steeds meer geliefd en zou een terminal prima passen bij het imago van Roermond als stad aan het water. Op dit moment meren er al jaarlijks twintig schepen met elk honderd passagiers af aan de kades in Roermond, maar een verdubbeling van dit aantal wordt voorzien. Om de schepen allen goed te kunnen ontvangen moeten de faciliteiten worden uitgebreid en verbeterd.

De huidige vloot van riviercruiseboten in Europa bestaat uit ongeveer 250 boten. Komend half jaar komen daar nog eens 28 schepen bij en de verwachting is dat de groei doorgaat. Bijna alle schepen die nu worden gebouwd worden zijn 135 meter lang en hebben een capaciteit van 150 tot 200 passagiers. Rederijen zoeken naar nieuwe routes en bestemmingen. Roermond heeft met het outlet goede troeven in handen om opgenomen te worden in de vaarroutes van de riviercruiseboten richting Maastricht, Antwerpen en Hasselt.