Clicky


Rutte wil geen bootvluchtelingen opnemen

Rutte wil geen bootvluchtelingen opnemen
25-10-2013 16:38 | Binnenland | auteur De Redactie

BRUSSEL (Novum) - Premier Mark Rutte (VVD) is niet bereid meer asielzoekers op te nemen om zo de druk op de zuidelijke EU-landen te helpen verlichten. Dat heeft Rutte vrijdag duidelijk gemaakt na afloop van een Europese top in Brussel.

De zuidelijke landen vinden dat de noordelijke meer vluchtelingen moeten opnemen, maar Rutte wil daar niets van weten. "Ik denk niet dat dat de oplossing is", zei Rutte. "Nederland levert al een bovengemiddeld aandeel. Als je kijkt naar het aantal asielzoekers per duizend inwoners, scoort Nederland hoog als je het vergelijkt met de landen in Zuid-Europa."

Nederland stuurt wel een surveillancevliegtuig van de kustwacht, maakte Rutte bekend. Het vliegtuig gaat in december drie weken patrouilleren boven de Middellandse Zee. Details zijn nog niet bekend.

De vluchtelingenstromen, die zich concentreren rond het Italiaanse eilandje Lampedusa, waren vrijdag een van de onderwerpen van gesprek op de Europese top. De EU-leiders hebben besloten een taskforce in te stellen die met praktische aanbevelingen moet komen om de problemen het hoofd te bieden.

Een ander onderwerp waarover Rutte in Brussel heeft gesproken, is het schrappen van Europese regels. Rutte nam deel aan een door de Britse premier David Cameron georganiseerd gesprek hierover, met voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie en zes andere regeringsleiders.