Clicky


Let op: komend weekend gaat de wintertijd in

Let op: komend weekend gaat de wintertijd in
25-10-2013 10:55 | Overig | auteur De Redactie

DAMWOUDE - De klok wordt in de nacht van zaterdag 26 oktober op zondag 27 oktober een uur teruggezet. Om 03:00 uur gaat in de landen van de Europese Unie de wintertijd in.

De wintertijd is eigenlijk de gewone tijd en duurt vijf maanden. Met ingang van zondag zal het eerder licht worden en ook eerder donker zijn. Als de zomertijd ook in de winter zou gelden, dan zou het rond de jaarwisseling pas rond 9 uur 's ochtends licht worden. Op zondag 30 maart 2014 gaat de klok weer een uur vooruit naar zomertijd.

Door gebruik te maken van de zomertijd wordt er energie bespaard. Verlichting hoeft minder lang te branden. Tegenstanders vinden echter dat de omschakeling twee keer per jaar de biologische klok van mensen kan ontregelen.

Nederland voerde het onderscheid tussen zomer- en wintertijd in 1977 in. Dat was een reactie op de oliecrisis van 1973. Van 1916 tot 1945 was de zomertijd ook van kracht. Tot begin de de vorig eeuw had vrijwel elke plaats in ons land zijn eigen tijd, omdat voor de tijdbepaling werd uitgegaan van de hoogste stand van de zon.

De komst van de spoorwegen maakte invoering van een landelijke standaardtijd noodzakelijk. Ongeveer zeventig landen ter wereld hanteren momenteel zomer- en wintertijd. Enige uitzondering in de industriële wereld is Japan.