Clicky


GroenLinks Zuid-Holland wil aanpak gifmengers oliebranche

GroenLinks Zuid-Holland wil aanpak gifmengers oliebranche
24-10-2013 09:56 | Algemeen | auteur De Redactie

GroenLinks woordvoerder Berend Potjer wil dat het provinciebestuur van Zuid-Holland optreedt tegen de illegale bijmenging van chemisch afval door scheepsolie. De oliebranche verdient honderden miljoenen met deze illegale praktijken en de pakkans en boetes zijn zo laag dat vrijwel de gehele bedrijfstak hier aan meedoet, blijkt uit onderzoek.

"Bedrijven die chemisch afval bijmengen", zegt Potjer "veroorzaken grote schade aan natuur, milieu en de gezondheid van de mensen. Er wordt gesproken over 60.000 vroegtijdige sterfgevallen per jaar!"

De politieacademie constateert dat de oliebranche het bijmengen ziet als ondernemerschap. "Dat is geen ondernemerschap, maar crimineel gedrag", reageert een geschokte Potjer "de meeste oliebedrijven zitten in de regio Rijnmond, dus de provincie kan en moet dit aanpakken. De pakkans en boetes moeten omhoog om dit criminele gedrag effectief te bestrijden."

GroenLinks wil van het provinciebestuur horen welke bedrijven zich schuldig maken aan deze illegale praktijken.
 
Extra schrijnend is dat de provincie met miljoenen subsidies de luchtverontreiniging, veroorzaakt door de scheepvaart, probeert te verminderen. Potjer: "Die subsidies voor schonere scheepvaart werken natuurlijk niet als schepen vervolgens op chemisch afval varen en allerlei kankerverwekkende stoffen uitstoten. Dat is dweilen met de gifkraan open."

GroenLinks heeft het provinciebestuur schriftelijke vragen gesteld over de aanpak van de criminaliteit in de oliebranche. De schriftelijke vragen kun je lezen in de bijlage.