Transport Online - Akkoord over cao voor grootmetaal

Akkoord over cao voor grootmetaal

Akkoord over cao voor grootmetaal
22-10-2013 17:39 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

(Novum) - Vakbonden en werkgevers zijn dinsdagmiddag tot een akkoord gekomen over een nieuwe cao voor de grootmetaal. Werknemers in de scheepsbouw, auto-industrie en machinefabrieken krijgen er de komende anderhalf jaar in totaal 4,2 procent loon bij. Dat maakten de vakbonden en werkgeversorganisatie FME-CWM dinsdag bekend.

Jongeren tot 23 jaar krijgen daar nog eens drie procent bovenop. Door het akkoord komt een einde aan de stakingen in de sector, die meer dan een maand elke maandag en vrijdag plaatsvonden. Daarvoor moeten de kaderleden van de vakbonden het cao-akkoord woensdag nog wel goedkeuren.

De loonsverhoging voor de 150 duizend werknemers in de grootmetaal bestaat uit drie delen. Vanaf december gaat hun salaris met 2,4 procent omhoog, waarna in augustus volgend jaar nog eens een loonsverhoging van anderhalf procent volgt. Halverwege 2015 krijgen de werknemers in de metaalsector nog eens een verhoging 0,3 procent.

FNV Metaal is 'bijzonder tevreden' over het akkoord, zo laat bestuurder Jos Brocken in een reactie weten. "Dit is het succes van al die duizenden mensen die in actie zijn gekomen", vindt hij. "De waardering van vakmanschap is van groot belang voor het goed functioneren van de maakindustrie en de Nederlandse economie."

De nieuwe cao maakt het volgens Brocken bovendien veel aantrekkelijker voor jongeren om in de grootmetaal te werken. "Zij krijgen ruim zeven procent loonsverhoging. Dat is in veel gevallen meer dan honderd euro per maand", aldus de bestuurder, die spreekt van een 'aanzuigende werking om te gaan werken in de metaal'. "Het tekort aan vaklieden in de grootmetaal vereist zulke stappen."

Ook FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming toont zich tevreden met de nieuwe cao-afspraken. "Eindelijk hebben de bonden hun verantwoordelijkheid genomen en zijn ze ingegaan op onze herhaalde oproep terug te keren naar de onderhandelingstafel", stelt zij. "We hebben afspraken kunnen maken over het versterken van onze sector."

Centraal in het akkoord staat volgens CNV Vakmensen dat werkgevers en werknemers zich beide willen richten op de toekomst en 'willen investeren in opleidingen en de instroom, doorstroom en het behoud van vakmensen'. "Ook de loonsverhoging past bij de omstandigheden in de branche", aldus cao-onderhandelaar Peter de Jong van CNV.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,743
Diesel1,407

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions