Clicky

 
Transport Online - Accijnsverhoging remt alcoholverkoop

Accijnsverhoging remt alcoholverkoop

Accijnsverhoging remt alcoholverkoop
22-10-2013 13:58 | Binnenland | auteur De Redactie

(Novum) - De verhoging van de accijnzen op alcoholische dranken zorgt voor minder omzet bij slijterijen, drankgroothandels en cafés. Dat concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag.

In het eerste halfjaar verkochten Nederlandse slijterijen ruim acht procent minder drank dan een jaar eerder. De omzet van cafés nam af met bijna zeven procent. Groothandels zagen hun omzet met minder dan twee procent dalen.

De omzet van slijterijen en cafés dook vorig jaar ook al in de min. Het is voor het eerst dat ook de omzet van groothandels daalt.

"De consumenten laten de 'dure' Nederlandse slijterijen duidelijk links liggen", schrijft het statistiekbureau. Consumenten betaalden in het eerste halfjaar ruim zes procent meer voor hun drank. Dat komt onder meer door de doorberekening van de accijnsverhoging en de btw-verhoging.

De onderzoeksbureaus Regiolink en Panteia concludeerden afgelopen zomer dat de accijnsverhoging de Nederlandse overheid meer kost dan oplevert. De opbrengst is volgens hen lager dan de overheid heeft ingeschat, ook omdat consumenten over de grens gaan winkelen. Tegelijkertijd verliezen werknemers hun baan en gaan meer slijterijen failliet.

De accijns voor bier ging dit jaar met tien procent omhoog. De wijnaccijns werd met achttien procent verhoogd. De accijns op sterke dranken steeg met zes procent.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,319
Diesel2,109

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden