Clicky


VN-onderzoeker bepleit afschaffing sinterklaasfeest

VN-onderzoeker bepleit afschaffing sinterklaasfeest
22-10-2013 13:17 | Binnenland | auteur De Redactie

(Novum) - Nederland moet stoppen met het vieren van Sinterklaas. De aanwezigheid van Zwarte Piet lijkt op een terugkeer van de slavernij waardoor het feest beter kan worden afgeschaft. Dat zegt mensenrechtenonderzoeker bij de Verenigde Naties Verene Shepherd dinsdag tegen Eenvandaag. Ze is hoofd van de VN-werkgroep die onderzoek doet naar Zwarte Piet.

"De werkgroep kan niet begrijpen waarom Nederlanders niet inzien dat dit een terugkeer naar de slavernij is en dat in de 21e eeuw dit feest moet stoppen", aldus de uit Jamaica afkomstige Shepherd.

Hoewel het officiële VN-onderzoek nog niet is afgerond, heeft Shepherd haar mening al gevormd. "Als zwart persoon zeg ik: als ik in Nederland zou wonen zou ik me ertegen verzetten", stelt ze. Volgens haar is het uiterlijk van Zwarte Piet ronduit beledigend. "Wij gaan ook niet de straat op en zeggen; dit is hoe alle blanke mensen eruitzien of dat is hoe alle blanke mensen eruitzien."

Shepherd roept premier Mark Rutte (VVD) op een eind te maken aan het sinterklaasfeest. "De premier heeft de macht om dit te veranderen en om zijn invloed uit te oefenen op de groep dat deze gewoonte in stand houdt."

Zaterdag werd duidelijk dat de VN onderzoek doen naar Zwarte Piet. Een commissie buigt zich over de vraag of het fenomeen een racistisch stereotype is. Volgende maand wordt een oordeel verwacht.

De discussie over het discriminatoire karakter van Zwarte Piet wordt dit jaar heviger dan ooit gevoerd. Premier Rutte zei vorige week nog dat Zwarte Pieten geen zaak zijn van de regering, maar van de samenleving zijn. "Zwarte Piet is zwart, daar kunnen we weinig aan veranderen", zei Rutte daarover.