Clicky


Cao onderhandelingen APM Terminals hervat

Cao onderhandelingen APM Terminals hervat
21-10-2013 15:51 | Algemeen | auteur De Redactie

ROTTERDAm(Novum) - De vakbonden gaan woensdag weer praten over een cao voor de toekomstige werknemers van APM Terminals Maasvlakte II. De onderhandelaars namens de terminal hebben volgens bestuurder van FNV Bondgenoten Niek Stam aangegeven aanknopingspunten te zien in het ultimatum dat de bonden hebben gesteld.

De onderhandelingen liepen eerder deze maand spaak, waarop de bonden met acties dreigden. Vrijdag kregen ze bijval van Europese collega's. Daardoor dreigden ook acties bij de havens waar schepen naartoe zouden uitwijken als de Rotterdamse terminal stil zou liggen vanwege stakingen.

Het nieuwe havenbedrijf, onderdeel van het Deense AP Møller-Maersk, wil 270 havenmedewerkers van de oude APM-terminal overnemen. Zij krijgen volgens de bonden minder goede arbeidsvoorwaarden aangeboden. Bij de oude terminal verdwijnen ondertussen banen door de komst van de nieuwe, meer geautomatiseerde terminal op de Tweede Maasvlakte.

De bonden hebben in het ultimatum, dat maandagochtend afliep, geëist dat de nieuwe cao meer overeenkomt met de cao voor de werknemers van de oude terminal. Voor 2015 en 2016 wordt een loonsverhoging van een procent geëist.

De bonden laten het ultimatum in aanloop naar de gesprekken staan. Mochten de gesprekken vruchteloos eindigen, dan wordt alsnog actiegevoerd.